Băsescu: Justiția este cea care trage în țeapă

Data publicării:
base la cluj

Traian Băsescu a participat, duminică, la Cluj-Napoca, la o dezbatere a Fundației „Mișcarea Populară” pe tema statului de drept.

Profitând de faptul că Elena Udrea este prezentă în sală, șeful statului a rememorat momentul „bilețelului galben” de la începutul mandatului său la Cotroceni: „Doamna Udrea...ca să știți de unde am plecat și unde am ajuns”. El a explicat că la acel moment, acela era nivelul practicii politice în România: premierul „nu avea nicio jenă” să scrie președintelui ca să-i ceară o intervenție în mersul justiției. „Nu a fost rău intenționat, așa gândea clasa politică”, a ținut să precizeze Traian Băsescu, referindu-se la premierul de atunci, Călin Popescu-Tăriceanu, care ceruse o intervenție în cazul lui Dinu Patriciu.

„Pentru mine a fost o jignire uriașă, pentru că după toată campania mea cu țepele din Piața Victoriei, asta arăta că nici partenerul meu de campanie nu credea ce spuneam”, a explicat Traian Băsescu, recunoscând că dezvăluirea „bilețelului galben” a fost un act de transparență poate neinspirat prezentat.

„Am văzut câte unul care întreabă unde sunt țepele, că ați promis țepele. Justiție este cea care îi trage în țeapă pe cei care încalcă legea!”, a punctat președintele.

„Mi se pare nedrept să spunem că acum corupția e mai mare ca oricând. Nu! Statul a căpătat capacitatea de a arăta corupția”, a spus președintele, făcând un inventar al cazurilor de mare corupție soldate cu condamnări în ultimii ani: șapte miniștri în închisoare inspășind pedepse, vreo 18 parlamentari și mulții alții aflați pe rolul instanțelor.

Despre noul Cod penal

Noul cod penal, care permite eliberarea în anumite condiţii a unor deţinuţi condamnaţi la pedepse uşoare, este un instrument juridic modern, consideră Traian Băsescu. Şeful statului a subliniat că, deşi noul cod penal prevede pedepse mai mari pentru recidivişti, cei care sunt la prima încălcare a legii au o şansă în plus de a reveni în societate.

Ireversibilitatea în justiție nu este garantată

Totuși, revenirea la „o justiţie controlată” este un lucru ce se poate întâmpla, a avertizat șeful statului, precizând că „ireversibilitatea în justiţie nu este garantată, din păcate, prin acţiunea oamenilor”, situaţie care îngrijorează.

Preşedintele Traian Băsescu a semnalat, duminică, la Cluj-Napoca, la dezbaterea Fundaţiei Mişcarea Populară, că România are o problemă în interiorul societăţii, „care este tolerantă la corupţie, la nerespectarea regulilor". El a mai afirmat că „lipsa de exigenţă a electoratului” s-a văzut când a trimis în Parlament politicieni cu dosare penale pentru corupţie.

Traian Băsescu a spus că România nu va fi un stat civilizat până nu va îndeplini criteriile politice, menţionând că „numai un stat în care justiţia e solidă, este un stat care dă şanse cetăţenilor săi".

„Oricât ar împrăştia Victor Ponta ajutoare, oricât ar prelua la bugetul de stat rate ale datornicilor, nu vom fi un stat civilizat, până când nu vom îndeplini criteriile politice. Fără acestea, nu vom putea asigura echitate în societate şi şansa prosperităţii. Numai un stat în care justiţia e solidă este un stat care dă şanse cetăţenilor săi. Bătălia mea, atât cât mai poate fi o bătălie când eşti singur cu o majoritate de 70-80 la sută, cât o să pot, o să le ţin piept pentru a reveni la criteriile politice din 2012”, a afirmat Băsescu.

Potrivit acestuia, guvernanţii USL au încercat subordonarea justiţiei prin numiri, dar nu au reuşit la ICCJ, au încercat la numirile de procurori, dar au înţeles că nu pot ţine sub control justiţia prin numiri.

„România este pusă astăzi sub semnul întrebării după ce, în 2012 era să se elibereze de suspiciunea partenerilor noştri. A ţine la respectarea partenerilor noştri, nu este slugărnicie. Ei ne fac observaţii când noi nu ne ţinem cuvântul, iar cuvântul nostru se află în tratatul nostru de aderare. Nimeni nu ne cere nimic mai mult decât lucrurile la care ne-am angajat să le facem", a mai spus Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri