Băsescu, la Digi24: Guvernul Orban trebuia să emită de mult ordonanța de urgență privind alegerea primarilor în două tururi

Data actualizării: Data publicării:
traian basescu, cadru apropiat

Traian Băsescu a vorbit la Digi24 despre modificarea legii electorale, vizând în special alegerea primarilor în două tururi și o reprezentare mai mare a românilor din străinătate în parlament. De asemenea, fostul șef al statului s-a referit și la alegeri anticipate, despre care spune că nu crede că se va întâmpla. „Nu poți să ceri la 460 de parlamentari să renunțe la pensia pe care o au prin lege”, spune Traian Băsescu.

„Este o chestiune omenească. Nu poți să ceri la 460 de parlamentari să renunțe la pensia pe care o au prin lege. Nu văd un parlament votând să-și taie aceste drepturi. Nu cred că se va întâmpla”, a spus fostul președinte la Digi24, referindu-se la posibilitatea organizării alegerilor anticipate.

Traian Băsescu: Sunt câteva lucruri care trebuiesc făcute. Eu am atenționat asupra nevoii de a face diaspora mai reprezentativă în sistemul electoral românesc. Cu privire la alegerile electorale... La ora asta, Guvernul Orban trebuia să aibă emise ordonanțele de urgență care vizează alegerile locale în două tururi – primari și președinți de consilii județene. Ca element democratic și de reparare a unei erori politice. Alegerile într-un singur tur întroduse în mandatul meu nu au fost cea mai bună soluție.

Ordonanța de urgență trebuia să fie de mult în Monitorul Oficial.

Am văzut acum rezultatul și care este importanța diasporei. Dacă i s-au creat condiții să voteze – cele peste 800 de secții de votare -, iată că am ajuns la aproape un milion de votanți. Din 3,5 milioane câți avem în Europa, din Marea Britanie, până îm Belgia și Olanda, în Franța Italia sau Spania, Portugalia. Această diasporă trebuie adusă ca factor activ și legitim în dezbaterea politică. Ce trebuie făcut? Aplicată cu corectitudine legea electorală. Asta înseamnă că ar trebui, în funcție de numărul de participanți la urne din diaspora să se aloce locuri. Avem 950.000 de participanți la acest tur doi, trebuie împărțit 950.000 la 168.000 cât este norma pentru un senator și alocați cinci senatori sau șase. Trebuie apoi împărțit 950.000 la 90 de mii cât este norma pentru un deputat și alocați 15, 14 sau 16 deputați pentru diaspora.

Acesta ar fi semnalul că țara-mamă îi respectă pe cei din diaspora. Și vă asigur că ar fi un semnal extrem de puternic pentru reîntoarcerea în țară a celor care se află în străinătate. Este o măsură obligatorie pentru care Guvernul Orban trebuie să o ia. Până la urmă avem următoarea contradicție: Avem 300 de minoritari croați să spunem – cu scuzele de rigoare că nu știu numărul -, și au un reprezentant în parlament. Avem 500 de ucraineni și au reprezentant în parlament. Ei nu respectă norma de reprezentare parlamentară și l- s-a făcut o discriminare superpozitivă. De ce nu dăm măcar norma de reprezentare oficială pentru românii aflați în afara frontierelor și care sunt deținători de cetățenie română? Cred că trebuie rezolvată rapid această problemă, cu atât mai mult cu cât urmează localele unde cei plecați în străinătate nu au drept de vot, dar în toamnă urmează legislativele unde vor trebui să fie aleși cu adevărat un număr reprezentativ de senatori și deputați pentru nivelul de participare al diasporei la viața politică, la vot.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri