Băsescu: Se pregătește Dragnea să impună un regim dictatorial şi de teama sancţiunilor vrea să aducă aurul în ţară?

Data actualizării: Data publicării:
traian basescu, cadru apropiat

Fostul preşedinte Traian Băsescu scrie pe Facebook că ultima frământare a lui Dragnea şi a "şoferului lui Voicu", definindu-l astfel pe Şerban Nicolae, a devenit rezerva de aur a României. "Oare se pregătesc să impună prin legi un regim dictatorial şi de teama sancţiunilor vor să aducă rezerva de aur în ţară?", se întreabă el, referindu-se la iniţiativa legislativă a celor doi lideri PSD.

traian basescu
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

"Oare se pregăteşte instalarea unei dictaturi? Ultima frământare a lui Dragnea şi a şoferului lui Voicu (senatorul Şerban Nicolae) a devenit rezerva de aur a României, adică aducerea în ţară a celor 60 de tone de aur depozitate în banca Angliei cu scopul de a fi „văzute” de toată lumea, ca un element de credibilitate a ţării. Nu cred că este atât de prost informat încât să nu ştie că pentru investitori şi băncile care ne împrumută expunerea rezervei de aur şi a rezervelor valutare este esenţială pentru credibilitatea României", scrie Băsescu.

Explicaţia sa este ca se pregăteşte instalarea unui regim dictatorial, iar în astfel de cazuri, printre sancţiuni se află şi blocarea resurselor financiare din străinătate.
„Am o singură explicaţie: Daddy, adică Dragnea, şi şoferul lui Voicu, adică Şerban Nicolae ştiu că adesea regimurile dictatoriale sunt sancţionate prin blocarea resurselor financiare ale statului aflate în străinătate, fie că este vorba de aur, conturi în valută sau alte active, prin decizii unilaterale ale statelor democratice până la restabilirea funcţionării statului de drept”, scrie fostu preşedinte, întrebându-se: "Oare se pregăteşte Dragnea, Nicolae şi clica lor să impună prin legi un regim dictatorial în perioada următoare şi de teama sancţiunilor vor să aducă rezerva de aur în ţară?".

Liderul PSD Liviu Dragnea şi senatorul PSD Şerban Nicolae au depus, miercuri, la Senat, pentru dezbatere în regim de urgenţă, un proiect de modificare a Legii privind Statutul Băncii Naţionale a României, prin care stabilesc aducerea în ţară a rezervelor de aur ale BNR.

Proiectul prevede că BNR urmăreşte menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României.

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, prevede proiectul legislativ.

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabileşte un alt articol al proiectului.

Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri