BILANȚ. Opt cereri de ridicare a imunității, rezolvate în 664 de zile

Data publicării:
05122012 20m 20parlamentari 20imunitate-36970

De departe, recordul la capitolul tergiversare a fost atins de deputatul Monica Iacob Ridzi. Procurorii au cerut încuviințarea unei percheziíi informatice pe 10 februarie 2010. Răspunsul a venit 330 de zile mai târziu si a fost unul negativ, atât pentru cerererea de percheziție, cât și pentru extinderea cercetării penale. Monica Iacob Ridzi era acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual pentru perioada cât a fost ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Boc.

Nici în cazul deputatul UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, lucrurile nu s-au mișcat mai repede. Dosarul său a stat 145 de zile în Parlament, până ce deputații au luat o decizie privind începerea urmăririi penale. Iar răspunsul a fost, de asemenea, negativ. Fostul ministru era acuzat de trafic de influență și fals în declarația de avere.

În aceeași zi, deputații au mai dat un vot negativ, după ce solicitarea procurorilor a stat o lună in parlament. Au respins cererea de urmărire penală în cazul fostului ministru al Administrației, liberalul Victor Paul Dobre, acuzat în „Dosarul referendumului”.

Un alt dosar care a zăcut mult și bine prin Camera Deputaților a fost cel al deputatului PDL Dan Pasat acuzat de șantaj. 120 de zile le-au fost necesare parlamentarilor să ia o decizie. Iar verdictul a fost și în acest caz negativ.

Când s-au acordat avize cu celeritate

Au fost și cazuri în care parlamentarii au demonstrat că se pot mișca repede, dacă vor. Astfel, pentru aprobarea solicitării de arestarea preventivă a fostului deputat PDL Mihail Boldea a fost necesară o singură zi.

Lui Alin Trășculescu i-ar fi fost retrasă imunitatea în șapte zile, dacă nu ar fi demisionat din Parlament. Iar pentru senatorul PSD Cătălin Voicu a fost nevoie de 16 zile pentru ca Senatul să încuviințeze arestarea preventivă.

În schimb, în cazul deputatului PSD Ion Stan, o decizie va fi luată, cel mai devreme pe 12 decembrie, adică dupa alegeri. Desi sedinta a fost programata in termen legal, PDL spune că decizia a fost amânată intenționat, pentru ca deputatul Ion Stan să-și ducă la bun sfârșit campania electorală.

Parlament cu două viteze

Monica Iacob Ridzi - 330 de zile

* 10 februarie 2010 - DNA trimite solicitarea de efectuare a unei percheziții informatice

* 14 decembrie 2010 - Camera Deputaţilor respinge solicitarea DNA

Laszlo Borbely - 145 de zile

* 4 aprilie 2012 - DNA cere aviz pentru începerea urmăririi penale

* 11 septembrie 2012 - Camera Deputaţilor respinge solicitarea

Victor Paul Dobre - 30 de zile

* 10 august 2012 - Parchetul cere aviz pentru începerea urmăririi penale

* 11 septembrie 2012 - Camera Deputaților respinge solicitarea

Dan Păsat - 120 de zile

* 10 octombrie 2010 - DNA cere arestarea

* 8 februarie 2011 - Camera Deputaţilor respinge solicitarea DNA

Ion Stan

*27 noiembrie - procurorii cer încuviințarea arestării preventive

*12 decembrie - este programată ședința pentru luarea unei decizii

Mihail Boldea - o zi

Alina Trășculescu - șapte zile

Cătălin Voicu - 16 zile

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri