BIZIDAY. Legi schimbate pe bandă rulantă

Data publicării:
Parlamentul Romaniei plen Inquamphotos.com august 2015

România ocupă primul loc în ceea ce privește modificările legislative. Un raport realizat de Grayling AcTrend arată că numai în ultimul an parlamentarii români au modificat 290 de legi și 40 la sută dintre acestea au avut impact direct asupra afacerilor. Cea mai importantă modificare pentru mediul de afaceri este Codul Fiscal. Deşi intră în vigoare din ianuarie 2016, anumite prevederi au fost devansate pentru acest an. Prima se referă la reducerea taxei pe valoare adăugată la tot ce înseamnă alimente şi băuturi non alcoolice.

Bugetul de stat a avut încasări din taxa pe valoare adăugată de 38,3 miliarde de lei în primele opt luni ale acestui an, potrivit datelor Ministerului de Finanţe. Suma este cu 15 la sută mai mare decât cea din aceeaşi perioadă a anului trecut.

De la 1 ianuarie, acelaşi Cod fiscal prevede impozite majorate pentru cei care folosesc apartamentele pe post de sediu pentru firmă şi menţine în vigoare taxa pentru construcţiile speciale, cu excepţia celor care au afaceri în agricultură.

Rezumând, modificările legislative din ultimul an au vizat în special sectorul serviciilor financiare şi agricultura. La polul opus, sectorul energetic și IT&C au avut cel mai puţin de suferit în urma modificărilor legislative. Iar lucrurile nu se opresc aici căci 2016 este un an electoral, iar specialiştii atrag atenţia că România se poate confrunta cu o creştere a numărului de legi modificate, din cauza alegerilor locale și parlamentare.

De exemplu, pe masa parlamentarilor se află un proiect privind vârsta de pensionare a primarilor. Proiectul spune că fiecare an de mandat ar trebui să echivaleze cu un an în minus la vârsta de pensionare căci primarii lucrează în condiţii de stres. Coincidenţă sau nu, propunerea vine după ce, la sfârşitul lunii iunie, mai mulţi parlamentari PSD, PNL şi UDMR au propus ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene să beneficieze de pensii speciale, după modelul pensiilor speciale pentru parlamentari.

Grayling AcTrend a analizat legile aprobate în România, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia și a arătat că țara noastră ocupă primul loc în ceea ce privește modificările legislative.

Pe locul doi în clasament se află Polonia, cu 249 de modificări legislative şi Ungaria cu 214 legi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri