Blaga: M.R. Ungureanu se poate înscrie în cursa pentru prezidențiale, dacă vine în PDL

Data publicării:
blaga ungureanu -Mediafax Foto-Razvan Chirita

În opinia liderului democrat-liberal, doar dreapta unită are șanse să câștige viitoarele alegeri prezidențiale. „PDL e deschis în a aduna în jurul lui toate forțele de centru-dreapta, toți oamenii care gândesc și împărtășesc aceleași valori. (...) Nu înseamnă că suntem aroganți, dar am dori fuziuni prin absorbție cu celelalte partide de centru-dreapta”, a declarat Vasile Blaga. El a explicat că PDL înseamnă un brand, are structuri puternice în teritoriu și a dovedit că este un partid capabil să ajungă la 18-19-20 de procente, deși a fost lovit „din toate părțile”.

Liderul PDL a menționat că probabil după alegerile europarlamentare (mai 2014 - n.r.) se va pune problema căutării unui singur candidat al dreptei pentru viitoarele alegeri prezidențiale, deși nu a exclus posibilitatea ca această idee să fie discutată mai devreme.

Săptămâna viitoare, în PDL începe înscrierea în competiția internă pentru nominalizarea candidatului la președinție. Doritorii vor avea la dispoziție două luni pentru a-și face cunoscute proiectele în fața colegilor de partid.

Cine e la dreapta?

„ (...) și dacă Mihai Răzvan Ungureanu va dori să intre în PDL, să fuzionăm, se poate înscrie într-o astfel de competiție internă și domnia sa, în PDL. Mă pot duce eu în fața Biroului Permanent Național, în fața Colegiului director, să spun: iată, e o situație nouă, hai să discutăm despre o fuziune prin absorbție, de exemplu cu Forța Civică, și atunci putem amâna puțin dezbaterile și alegerile interne în partid”, a menționat Vasile Blaga. „Dacă rămânem așa cum suntem, (...) se va încheia în 15 decembrie”, a adăugat liderul PDL.

La observația că și PNL e un partid de dreapta, Vasile Blaga a punctat că „sunt ipoteze pe care nu le ia în seamă”. PNL e în alianță cu USL, iar Crin Antonescu e candidatul lor la președinție, a explicat președintele democrat-liberalilor. Totuși, întrebat dacă la alegerile (parlamentare) din 2016 vede posibilă o apropiere de PNL, Vasile Blaga nu a mai respins atât de categoric ideea.

Întrebat despre o eventuală apropiere de Mișcarea Populară, Vasile Blaga a spus că aceasta nu e încă înregistrată ca partid politic. El a mai spus că nu a fost niciodată certat cu Traian Băsescu, nu s-a simțit niciodatp umilit și a caracterizat relația cu președintele drept „normală și instituțională”.

Cât despre Noua Republică și liderul ei, Mihail Neamțu, Vasile Blaga a spus că „este o problemă mai complicată”, pentru că Mihail Neamțu a purtat deja discuții și a fost cooptat într-o altă structură europeană, nu în Partidul Popular European (PPE). „El are o relație foarte bună cu conservatorii britanici. Deci, e într-o altă zonă. Cei care doresc să discute cu noi trebuie să înțeleagă că PDL e un partid de centru-dreapta, membru al PPE”, a explicat Vasile Blaga. „Noi apărăm economia socială de piață, ne deosebim de liberalismul pur”, a precizat liderul PDL.

Întrebat despre „România liberală” a lui Andrei Chiliman, Vasile Blaga a răspuns: „Nu exclud discuții cu nicio persoană sau cu partide care împărtășesc aceleasi valori ca și noi. Dar, fără a fi considerați aroganți, în jurul PDL”.

Cum trebuie să fie candidatul?

Lui Vasile Blaga i s-a cerut să comenteze și afirmația Elenei Udrea, potrivit căreia orice candidat al dreptei trebuie să fie „girat” de Traian Băsescu. „Există oameni politici care simt nevoie, pentru a se legitima, să invoce alte nume. Eu nu o fac”, a punctat Vasile Blaga.

Întrebat tot despre o remarcă a Elenei Udrea - că Emil Boc ar fi cel mai potrivit candidat la prezidențiale al PDL -, Vasile Blaga a spus că fostul premier e un om respectat în PDL, mai ales că a contribuit foarte mult la unitatea PDL după Convenția Națională. „Același respect, a precizat Vasile Blaga, îl am și pentru domnul Stolojan, pentru că ne-a întins o mână, atunci când ne-a fost cel mai greu, în 2001-2002”.

În ceea ce privește o eventuală candidatură a Elenei Udrea, Vasile Blaga a spus că fiecare dintre cei care vor dori să candideze trebuie să-și facă o analiză proprie și să prezinte un proiect pentru România. „E o mare responsabilitate”, a adăugat el, explicând că viitorul candidat va trebui să convingă nu numai partidul, ci și întreg spectrul de centru-dreapta și apoi electoratul. „Deci nu e simplu să intri intr-o asemenea bătălie”, a conchis președintele PDL.

Și despre Monica Macovei, fosta sa colegă din Guvernul Tăriceanu, Vasile Blaga a spus că e foarte respectată în partid, a confirmat că va candida din nou la europarlamentare și a spus că se bucură că a fost numită ministru al Justiției în guvernul din umbră alcătuit de Cătălin Predoiu. Lista pentru europarlamentare va porni cu propuneri din teritoriu. Elena Băsescu nu a candidat niciodată pe listele noastre și nici nu și-a exprimat o astfel de dorință, a precizat Vasile Blaga.

În ceea ce-l privește pe europarlamentarul Cristian Preda, în prezent suspendat din PDL, Vasile Blaga a folosit un ton ironic și a declarat că are niște întrebări în legătură cu atașamentul acestuia față de partid, din moment ce își face un titlu de glorie din faptul că e curtat de mai multe alte formațiuni. Totuși, întrebat dacă și l-ar dori revenit în partid, Vasile Blaga a răspuns: „Eu doresc în partid încă un milion de oameni, nu doar cei 300 de mii care sunt”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri