Bode, după întâlnirea cu omologul austriac: Nu este firesc ca România să îşi asume numai obligaţii

Data publicării:
lucian bode vorbeste cu Gerhard Kraner
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat miercuri că „nu este firesc” ca România să îşi asume doar obligaţii în chestiunea Schengen. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat miercuri că „nu este firesc” ca România să îşi asume doar obligaţii în chestiunea Schengen, „fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin”.

„Acum, când a depăşit emoţia momentului 8 decembrie 2022, vreau să se înţeleagă foarte bine că echilibrul dintre drepturi şi obligaţii este esenţial şi nu este firesc ca noi, România, să ne asumăm numai obligaţii, fără a beneficia de drepturile care ni se cuvin”, a afirmat Lucian Bode după întâlnirea cu omologul austriac, Gerhard Karner.

Ministrul austriac de Interne, despre aderarea României al Schengen: Nu pot să vă ofer astăzi o dată

Ministrul Federal de Interne al Austriei, Gerhard Kraner, aflat în vizită la Bucureşti, a declarat miercuri că nu poate să ofere o dată privind aderarea României la Spaţiul Schengen.

„Permiteţi să vă repet mesajul pe care l-am transmis de ce nu am putut să votez pe 8 decembrie pentru aderarea României la Spaţiul Schengen. În primul rând, pentru că avem un sistem care nu funcţionează. Dacă există controale pe care le efectuaţi dumneavoastră la frontierele externe ale României, există controale şi între Germania şi Austria. Asta înseamnă că şi cetăţenii austrieci care se duc în Germania sunt controlaţi. Franţa face la fel cu Germania. Şi aş putea să vă mai dau câteva exemple. Sistemul nu funcţionează şi interesul nostru bilateral este să vedem ca acest sistem să înceapă să funcţioneze cu frontiere externe funcţionale. De aceea, suntem parteneri apropiaţi care lucrează împreună pentru atingerea acestor obiective. Primii paşi i-am reuşit, dar mai avem mult de lucru împreună”, a spus Kraner.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri