Bode: România şi-a asumat toate obligaţiile pentru Schengen, dar nici azi românii nu se bucură de dreptul de a călători fără controale

Data publicării:
Ministrul Bode face declarații.
Ministrul de Interne, Lucian Bode. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Aderarea României la spațiul Schengen este susținută de Spania, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode, după o întâlnire cu omologul său spaniol, Fernando Grande-Marlaska Gómez. El a amintit că România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici la 10 ani de la încheierea evaluărilor tehnice, românii nu se bucură de dreptul de a călători fără controale în alte state membre.

„În contextul vizitei pe care o realizez în Regatul Spaniei, am avut astăzi o întrevedere cu domnul Fernando Grande Marlaska Gómez, omologul meu spaniol. Regatul Spaniei este un partener strategic şi un prieten apropiat al României. În actualul context de securitate este necesar să ne consolidăm colaborarea pentru a aborda cât mai bine şi mai coordonat subiectele de interes comun aflate pe agenda europeană, precum şi pe agenda bilaterală. Vizita a reprezentat un prilej foarte bun pentru a consolida încrederea reciprocă şi pentru a identifica soluţii comune la provocările cu care ne confruntăm”, a spus Bode într-o declarație de presă.

„Dialogul în domeniul afacerilor interne este excelent şi se desfăşoară la toate nivelurile. Împărtăşim aceeaşi viziune cu privire la importanţa combaterii criminalităţii sub toate aspectele ei şi suntem pe deplin implicaţi în îndeplinirea acestui deziderat. Specificul cooperării româno-spaniole este legat inclusiv de cetăţenii români care trăiesc în această ţară. Este necesar să avem o foarte bună cooperare pentru a veni atât în sprijinul cetăţenilor români care trăiesc în această ţară, cât şi al autorităţilor spaniole şi al cetăţenilor spanioli care au avut o contribuţie substanţială la integrarea compatrioţilor noştri”, a spus Bode.

El a vorbit și despre problema dublei cetăţenii.

„Este un aspect deosebit de important pentru comunitatea noastră şi menţionez că am adus în discuţie acest aspect în spiritul bunei colaborări şi al valorilor noastre comune. Pe această cale, doresc să le mulţumesc partenerilor spanioli pentru spiritul ospitalier şi de apreciere manifestat faţă de comunitatea românească din Regatul Spaniei”, a spus ministrul.

Bode a vorbit cu omologul său spaniol și despre aderarea României la spaţiul Schengen.

„Cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen, am subliniat în cadrul discuţiilor cu omologul meu aşteptările noastre în ceea ce priveşte existenţa unui echilibru între obligaţiile pe care şi le asumă fiecare stat membru UE, respectiv drepturile de care beneficiază. România şi-a asumat toate obligaţiile, dar nici astăzi, la mai mult de 10 ani de la încheierea evaluărilor tehnice, cetăţenii români nu se bucură de dreptul de a călători fără controale în alte state membre. Spania este unul dintre principalii noştri susţinători şi un partener de încredere în plan european şi contăm în continuare pe sprijinul ei, reconfirmat şi de această dată”, a spus Bode.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri