Bode spune că lucrarea sa de doctorat „nu e contestată de nicio voce academică”

Data publicării:
lucian bode_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Ministrul de Interne Lucian Bode. Foto: INQUAM Photos/ Octav Ganea

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, că teza sa de doctorat nu este contestată de „nicio voce academică”, susţinând că lucrarea este un text original, care a trecut toate etapele de verificare la Universitatea Babeş-Bolyai şi CNADTCU, scrie Agepres.

„Aţi căzut în ridicol cu acuzaţiile de plagiat şi secretizarea tezei mele de doctorat, acea teză care era atât de secretă încât v-aţi pus oamenii de partid să meargă să o transcrie de mână la Biblioteca Naţională. Acea teză pe care nu o contestă nicio voce academică, acea teză, transcrisă acum de membrii USR, care sunt şi deputaţi, plătiţi din bani publici. De asta credeţi că v-au votat românii şi vă plătesc cetăţenii României să vă faceţi exerciţii de imagine pe subiecte pe care v-a căşunat în mod maniacal şi cu care persistaţi şi atunci când râde o ţară întreagă de dumneavoastră? Apropo, am văzut cum rupeţi pixurile la Biblioteca Naţională într-un demers plin de ridicol. Ştiu că sunteţi scriitori, dar nu ştiam că sunteţi talentaţi şi la desen”, i-a ironizat Bode pe deputaţii USR, în timpul dezbaterii moţiunii împotriva sa.

Potrivit ministrului, teza sa de doctorat a trecut toate filtrele de verificare la Universitatea Babeş-Bolyai şi CNADTCU. „Am o veste proastă. Teza mea a parcurs absolut toate etapele şi a trecut prin mai multe filtre de verificare, fiind analizată atât de către Universitatea Babeş-Bolyai, iar raportul de similitudine din 23 august 2018 arată foarte clar: lucrarea nu conţine preluări neautorizate, cât şi de către CNADTCU. La solicitarea UBB din 10 octombrie 2018, CNADTCU propune să se valideze teza de doctorat în data de 11 iulie 2019. Habar nu aveţi de proceduri şi cadru legal când împroşcaţi cu noroi. Toate verificările şi analizele specialiştilor, anterior acordării titlului de doctor, au fost trecute cu succes. Teza este în regulă şi este un document original”, a declarat Lucian Bode.

Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca a anunţat luni, printr-un comunicat de presă, că iniţiază procedura de analiză a tezei de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, după ce cei de la USR au declarat că lucrarea ar avea pasaje copiate de pe Wikipedia.

Potrivit sursei citate, „până la această dată, UBB nu a primit nicio sesizare de suspiciune a încălcării eticii academice în ceea ce priveşte teza discutată, demersul fiiind unul intern, rezultat în urma autosesizărilor pornind de la informaţiile apărute din spaţiul public”.

„UBB a luat notă de discuţiile din spaţiul public legate de teza de doctorat a domnului ministru Lucian Bode, iniţiind procedura de analiză. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a luat notă de discuţiile din spaţiul public legate de teza de doctorat a domnului ministru Lucian Bode, iniţiind procedura de analiză a acesteia. În numele rigorii academice şi al transparenţei, facem următoarele precizări: (1) La solicitarea conducătorului de doctorat, prof. univ. dr. Adrian Ivan, am extins procedura de analiză a tezelor din perioada 1990-2016 şi la această teză din anul 2018. Deşi procedura internă a fost demarată ca urmare a solicitării ministerului pentru tezele din 1990-2016, nu există restricţii de a o extinde şi la teze publicate înainte de 1990 sau după 2016. În acestă analiză se vor include toate informaţiile disponibile până în prezent. Dacă în urma acestei analize vor rezulta suspiciuni de încălcare a eticii academice, acestea vor fi mai departe analizate de Comisia de Etică a UBB, urmând procedurile interne şi naţionale”, se arată în comunicatul transmis de UBB.

De asemenea, universitatea clujeană reaminteşte, în comunicat, că instituţia naţională responsabilă de analiza suspiciunilor etice asupra tezelor de doctorat este Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), „ale cărei decizii transcend deciziile oricăror instanţe din universităţi”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri