Bodog: Nu vor exista scăderi, ci doar creşteri. Dragnea, la o săptămână distanță: Pot scădea veniturile

Data actualizării: Data publicării:
tudose mirat dragnea 170912_MINISTRII_PSD_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

În contextul nemulțumirilor sindicaliștilor din Sănătate, dar și din alte domenii, față de iminenta trecere a contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, președintele PSD, Liviu Dragnea, a admis că veniturile ar putea scădea începând cu 1 ianuarie 2018. În urmă cu fix o săptămână, ministrul Sănătății, Florian Bodog, dădea asigurări angajaților din sistemul de Sănătate că nu vor exista decât creșteri, „așa cum am spus în programul de guvernare”.

tudose mirat dragnea 170912_MINISTRII_PSD_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

„Fondurile pentru cheltuielile salariale în 2017 sunt undeva la 14 miliarde de lei (în sănătate — n.r.). Pentru 2018, ca efect al legii salarizării, acest fond crește cu 2,9 miliarde. Să zicem 3 miliarde de lei în plus la salarii pentru anul viitor. Sigur că îți pui întrebarea, dacă cele 3 miliarde de lei în plus generează proteste. Discutăm de 32.000 de oameni din sistemul de sănătate cărora le pot scădea veniturile, nu salariile”, a spus liderul PSD, joi seară, într-o emisiune tv.

Liviu Dragnea a explicat și că nu se poate pune în aplicare legea salarizării fără să se implementeze transferul de contribuții de la angajator la angajat, ceea ce va fi în beneficiul salariaților. Altfel, a spus el, dacă există nemulțumiri, atunci se poate face o creștere a salariilor cu 5% și lucrurile pot rămâne la fel.

„Aici poți să spui așa: bun, dacă vă deranjează această mutare de contribuții, care mărește contribuția la pensii pentru fiecare, o dăm la o parte, dar asta înseamnă că nu mai punem în aplicare legea salarizării. A, păi nu, că legea salarizării o vrem. Păi nu, că una fără alta nu merge”, a afirmat Liviu Dragnea.

Pe 29 septembrie, ministrul Sănătății, Florian Bodog, făcea însă cu totul alte declarații. Ba chiar dădea asigurări angajaților din sănătate că, după transferarea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, nu vor fi decât creșteri. „Îi asigur pe toţi specialiştii din sănătate că, aşa cum am spus în programul de guvernare, nu vor exista scăderi salariale, ci doar creşteri. (...) În situaţia în care se va constata că există categorii profesionale care au de pierdut ca urmare a aplicării Legii salarizării unice vom lua măsuri”, spunea Bodog, în urmă cu exact o săptămână.

Declarații similare a făcut și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. În repetate rânduri, aceasta a susținut, referitor la trecerea contribuțiilor, atât că măsura nu va atrage cheltuieli mai mari pentru angajatori, cât și că salariile, atenție, NETE, nu vor scădea, ba dimpotrivă.

„Angajatorul nu trebuie să pună niciun leu în plus, dacă nu pune niciun leu netul rămâne la fel, asta în condiţiile în care nu am scădea contribuţiile, dar noi scădem contribuţiile de la 39,25% la 35% şi impozitul pe salariu şi o să vedeţi că aveţi o creştere pe net, mică e adevărat, circa 4% dar este o creştere, nu o scădere. Nu înţeleg de unde apare toată această isterie”, susținea Lia Olguța Vasilescu, pe 19 septembrie, tot într-o emisiune tv..

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri