Sari la conținut

Bogdan Aurescu: Dacă se va ajunge la un consens, Ministerul de Externe va susţine votul prin corespondenţă în străinătate

Dacă se va ajunge la un vot prin corespondenţă, la un vot la distanţă, care să asigure securitatea corespunzătoare a votului, Ministerul de Externe va susţine, fără îndoială, acest tip de soluţie”, a spus Bogdan Aurescu.

În orice caz, studiind legislaţiile electorale din diverse ţări, din Europa, dar şi din lume, cred că este foarte important ca, indiferent de formula la care se va ajunge în final în Parlament, să existe o preînregistrare a cetăţenilor români din străinătate prin care, astfel, să-şi exprime opţiunea de a vota în străinătate. Pentru că în funcţie de această preînregistrare, noi vom putea să ştim exact unde şi câţi cetăţeni români doresc să voteze. Evident, Ministerul de Externe nu va putea să gestioneze el acest proces, pentru că numărul de secţii de votare va creşte foarte mult, ceea ce este foarte bine. Dacă – repet - nu se va ajunge la un consens pe plan politic cu privire la crearea votului prin corespondenţă”, a mai spus ministrul de Externe.