Bogdan Aurescu, despre gafa diplomatică: O non-problemă în relaţia dintre România şi Germania 

Data publicării:
Bogdan Aurescu 24.11.2014

La începutul acestei săptămâni, ministrul de Externe Bogdan Aurescu i-a oferit omologului său german o broşură pe a cărei copertă era imprimată harta Franţei acoperită cu drapelul Germaniei. Gafa a făcut înconjurul presei internaţionale.

Ministrul Bogdan Aurescu a spus, în emisiunea „Imparţial” de la Digi24, că a fost foarte afectat de această greşeală, dar că ea nu a afectat relaţiile dintre România şi Germania sau Franţa.

A fost o situaţie regretabilă care m-a supărat şi m-a afectat foarte mult personal, pentru că am fost pus într-o situaţie delicată, care a afectat şi imaginea Ministerului şi imaginea mea de profesionist, pe care mi-am construit-o în foarte mulţi ani de muncă diplomatică asiduă, şi mai ales pentru că toţi cei care lucrează cu mine ştiu că sunt extrem de exigent, că mă uit la toate detaliile care ţin de mine. Dar, în acest caz, nu a fost treaba ministrului să tehnoredacteze sau să dea un bun de tipar pe acest material. Am avut încredere în purtătorul de cuvânt al Ministerului, care a fost responsabilul de proiect pentru acest material”, a spus B. Aurescu.

Nu mi-am închipiut că o organizaţie profesionistă cum este Agerpres poate să facă o asemenea eroare tehnică. Nu mi-am închipuit că purtătorul de cuvânt, care este un diplomat foarte experimentat, cu o carieră impecabilă până în acest moment, nu a remarcat această eroare, nu s-a uitat pe ultima formă a materialului”, a mai spus ministrul.

Acesta a ţinut să precizeze că ministrul german de Externe nu a observat eroarea până când nu i-a fost semnalată.

Această situaţie nu a creat dificultăţi în relaţia bilaterală cu Germania. De altfel, ministrul de Externe german, care a apreciat conţinutul materialului respectiv, nu a observat această eroare până când nu i-am atras eu atenţia. Eram împreună la Sibiu, la manifestările pentru celebrarea a 25 de ani de la crearea Forumului Democrat al Germanilor din România. Nici delegaţia germană nu a observat acest lucru, nimeni nu a observat până când jurnaliştii de la AFP au remarcat acest lucru”, a spus Bogdan Aurescu.

Şi m-a asigurat (Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe, n.r.), în mod foarte sincer – nu am niciun fel de dubiu – că este un „non issue”, este o non-problemă care nu afectează relaţia dintre România şi Germania”, a completat ministrul român.

Am discutat şi cu partenerii francezi şi am avut exact aceeaşi reacţie: nu este o problemă. Însă este o situaţie delicată în care am fost pus, Ministerul de Externe a fost pus şi care, iată, a creat foarte mare emoţie în România. De aceea am decis eliberarea din funcţie a doamnei Predescu (Brânduşa Predescu, n.r.), pe care am apreciat-o foarte mult pentru activitatea sa profesională de până acum, pentru că este şi o problemă de încredere pe care trebuie să o ai în echipa cu care lucrezi. (...) S-a întâmplat acest incident şi este regretabil”, a mai spus B. Aurescu.

Întrebat ce a simţit când a văzut că pe pagina de Facebook a ministrului german de Externe a apărut o greşeală, respectiv că Rosen Plevneliev ar fi preşedintele României, nu al Bulgariei, Bogdan Aurescu a răspuns: „O greşeală a unuia nu poate să fie scuzată sau acoperită de greşeala altuia. Dar iată că se pot întâmpla acest tip de incidente, care nu au efecte în plan diplomatic. Sunt din categoria erorilor umane, dar care au vizibilitate”.        

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri