Bogdan Aurescu, la Chișinău: România va susține R. Moldova în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă

Data actualizării: Data publicării:
Aurescu si sandu, poza la intalnirea oficiala
Bogdan Aurescu s-a întâlnit luni cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Foto: mae.ro

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut luni, 19 decembrie, cu prilejul vizitei oficiale întreprinse la Chișinău, întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu și prim-ministrul Natalia Gavrilița.

În cadrul discuțiilor cu președintele Maia Sandu, ministrul Bogdan Aurescu a punctat substanța deosebită a dialogului și cooperării bilaterale, reiterând susținerea deplină, pe mai departe, din partea României în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă Republica Moldova și cetățenii săi, și în avansarea în ritm hotărât a reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană, în eliminarea vulnerabilităților existente în domeniul esențial al securității energetice, precum și în îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor.

Bogdan Aurescu a arătat ferm că România va fi alături mereu de Republica Moldova și cetățenii săi și va găsi soluții pentru ca Chișinăul să facă față provocărilor cu care se confruntă în această perioadă de provocări geopolitice fără precedent.

Ministrul român de externe a evidențiat, în acest context, faptul că deschiderea și coordonarea strânsă bilaterală la cel mai înalt nivel au permis întreprinderea unor măsuri prompte și eficiente în sprijinul cetățenilor Republicii Moldova și al eforturilor remarcabile de reformă depuse de autoritățile de la Chișinău într-o perioadă foarte dificilă.

A menționat, în acest sens, demersurile prompte ale instituțiilor de la București care au condus la furnizarea, de către România, într-o perioadă critică de criză energetică, a peste 80% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.

Bogdan Aurescu și președintele Maia Sandu au subliniat importanța dezvoltării interconectărilor de transport transfrontalier de energie electrică între cele două state, ministrul român de externe informând cu privire la organizarea, la începutul anului viitor, a unei noi sesiuni a Trilateralei România - R. Moldova - Ucraina, format inițiat de România, dedicat securității energetice, ca și prima reuniune de la Odesa din septembrie, precum și interconectărilor în domeniul infrastructurii.

Au fost trecute în revistă și progresele și măsurile necesare în continuare în ce privește fluidizarea traficului transfrontalier, respectiv privind construcția de poduri între România și Republica Moldova.

De asemenea, ministrul român de externe a notat alte măsuri de asistență întreprinse de România în regim de urgență. A menționat sprijinul bugetar direct care totalizează aproximativ 10,34 milioane euro, destinat atenuării efectelor crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova, transferat către Guvernul de la Chișinău în lunile octombrie și noiembrie - ultima tranșă de sprijin bugetar, de 340 de mii de euro, fiind transmisă pe 24 noiembrie de către MAE român.

Totodată, șeful diplomației române a evocat demersurile la nivelul Guvernelor de la București și Chișinău pentru implementarea Acordului privind asistența financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro, fiind deja omologate proiecte de peste 25 de milioane de euro pentru programul „Satul European” destinate creșterii accesului la servicii mai bune de apă și canalizare pentru aproape 100 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, pentru dotarea a 135 de unități școlare cu laboratoare de fizică, chimie și biologie și pentru achiziția de microbuze și autobuze școlare.

Ministrul Aurescu a subliniat, atât la întâlnirea cu Președintele Republicii Moldova, cât și la celelalte întrevederi necesitatea unor progrese în ce privește restituirea proprietăților Mitropoliei Basarabiei.

În același timp, a punctat relevanța deosebită a eforturilor depuse în conlucrare cu partenerii europeni și internaționali prin crearea și operaționalizarea Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, inițiată de ministrul Aurescu cu omologii german și francez, prin organizarea a trei conferințe ministeriale în decurs de șapte luni co-prezidate de miniștrii afacerilor externe ai României, Germaniei și Franței, soldate cu angajamente financiare substanțiale din partea partenerilor de dezvoltare, dar și cu mobilizarea de sprijin internațional consistent, inclusiv expertiză pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

Bogdan Aurescu a relevat demersurile robuste întreprinse constant și prioritar la nivelul Președintelui României, Prim-ministrului, Parlamentului și al diplomației românești în relația cu statele membre ale UE și cu instituțiile de la Bruxelles pentru sprijinirea eforturilor asumate de Chișinău de îndeplinire a celor nouă recomandări formulate de Comisia Europeană în contextul acordării statutului de stat candidat. În acest sens, au fost discutate măsuri concrete de cooperare și acțiuni diplomatice.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri