Borbely: România are probleme legate de aplicarea Cartei limbilor regionale; SUA se uită atent

Data publicării:
borbely 1

Laszlo Borbely a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că a ridicat problema folosirii limbilor regionale în România la întâlnirea avută la Ambasada SUA cu asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia Hoyt Yee, în contextul referitor la situaţia din Ucraina, unde „toate discuţiile au pornit de la faptul că Parlamentul a anulat legea limbilor regionale”.

„Acolo, toate discuţiile au pornit de la faptul că Parlamentul din Ucraina a anulat legea limbilor regionale. Ungaria, România, SUA au spus că trebuie să se revoteze această lege, care apără limbile unor comunităţi minoritare importante. În unele regiuni sunt comunităţi maghiare şi româneşti importante, de peste 20 la sută. Deci au fost solidare. Am ridicat problema, întrebând de ce nu putem discuta şi în România această problemă, a limbilor regionale, cu calm”, a spus Borbely.

El a precizat că în discuţia cu Hoyt Yee a arătat că „din 1990 încoace” comunitatea maghiară din România „a ales calea dialogului, şi nu a confruntării” şi în continuare va constitui „un factor de stabilitate”. Borbely a spus, însă, că, pe de altă parte, proiectul legii privind statutul minorităţilor naţionale este de opt ani în Parlament şi „nu există voinţă politică ca să se finalizeze”, iar România are unele probleme legate de aplicarea Cartei limbilor regionale şi minoritare, ratificată în 2007.

„Proiectul legii statutului se referă la un fel de autonomie culturală, arată că pot fi înfiinţate structuri ale minorităţilor, care să decidă în unele domenii - cultură, educaţie. În ceea ce priveşte Carta limbilor regionale şi minoritare, raportul României ar fi trebuit să fie gata în octombrie, dar sunt unele probleme, de neaplicare a legilor în vigoare sau angajamentele luate în 2007, acum încercăm să discutăm în coaliţie această probleme. Noi (UDMR - n.r.) avem un raport din umbră, care arată clar că sunt probleme, în multe instituţii nu sunt angajaţi oameni din partea minorităţii”, a declarat Borbely.

„Reprezentanţii SUA se uită atent la aceste probleme. Ei au avut un raport al Departamentului de Stat în urmă cu o lună despre drepturile minorităţilor în România, mai ales ale minorităţii rome. Au atras atenţia pe undeva Guvernului României că trebuie să facă mai mult", a spus Borbely, precizând că nu a existat un răspuns din partea lui Hoyt Yee.

Totodată, Borbely a spus că a ridicat această problemă pentru a accentua faptul că maghiarii constituie „un factor de stabilitate care a ajutat România când a devenit membră a UE şi NATO”.

Asistentul adjunct al secretarului de stat pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, s-a aflat, marţi, la Bucureşti, pentru o vizită de rutină în regiune, potrivit Ambasadei SUA.

Hoyt Yee s-a întâlnit cu diverşi lideri români pentru a discuta aspecte referitoare la relaţiile bilaterale şi parteneriatul strategic.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri