Galerie Foto Borna de la Piatra Secuiului cu care s-a fotografiat președinta Ungariei a fost vopsită acum în culorile steagului României

Data actualizării: Data publicării:
katalin novak se sprijina de borna de la piatra secuiului vopsită in culorile drapelului ungariei
Președinta Ungariei, Katalin Novak, s-a fotografiat cu borna de la Piatra Secuiului, care era vopsită în culorile drapelului maghiar Foto: Facebook Katalin Novak

​Borna de la Piatra Secuiului, unde în urmă cu o săptămână s-a pozat președinta Ungariei Katalin Novak și care era vopsită în culorile drapelului Ungariei, roșu-alb-verde, are acum culorile tricolorului românesc: roșu-galben-albastru. Anunțul a fost făcut pe Facebook de liderul AUR, George Simion, care a postat o fotografie însoțită de comentariul: „Problemă rezolvată”. 

În plus, de borna respectivă a fost atașat și un steag al României.

În urmă cu o săptămână, președinta Ungariei, Katalin Novak, care s-a aflat într-o vizită privată în România - ce a dat naștere unor controverse - a urcat la Piatra Secuiului de unde a postat pe Facebook mai multe fotografii. „Am ajuns la vârf. Piatra Secuiului, 1.130 de metri. E bine să faci o excursie la finalul unor celebrări comune”, a scris Katalin Novak. Într-una din fotografiile postate, ea se sprijină de borna de marcaj de acolo, care este vopsită în culorile roșu-alb-verde ale drapelului Ungariei.

Katalin Novak la Piatra Secuiului Foto: Facebook Katalin Novak
Katalin Novak la Piatra Secuiului Foto: Facebook Katalin Novak

Citiți și: CTP: Președinta Ungariei a venit în Transilvania ca și cum românii n-ar exista. Dă muniție și furaje get-begeților de la AUR

Schimbarea culorilor bornei de la Piatra Secuiului nu este însă un eveniment în premieră. Dimpotrivă, borna face de mulți ani obiectul unui adevărat „război ascuns” și își schimbă periodic culorile fie în cele ale drapelului Ungariei, fie în cele ale drapelului României.

Borna reprezintă limita dintre comunele Rimetea (județul Alba) și Moldovenești (județul Cluj), ambele cu populație majoritară de etnie maghiară.

„Războiul” devine vizibil vara când masivul Piatră Secuiului este escaladat de mii de turiști. Aceștia fotografiază sau se pozează cu bornele care, de la o săptămâna la altă, au culori diferite, reprezentând drapelele celor două țări, potrivit ziare.com.

Piatra Secuiului este un masiv calcaros ce se înalţă între comunele Rimetea şi Pietroasa din județul Alba. Cele două vârfuri sunt despărțite de o râpă foarte abruptă, ceea ce creează iluzia că soarele răsare de două ori și de aceea este o destinație turistică celebră. După ce răsare în est, dispare în spatele primului vârf şi de aici apare din nou, a doua oară.

Partea nordică a masivului, mai scundă, poartă și numele de „Colții Trascăului” și adăpostește ruinele unei fortărețe medievale. Pe latura sudică se află Gaura Pietroasa şi peştera numită Csepegővár, care asigurau adăpost și refugiu împotriva tătarilor. Al treilea vârf al Pietrei Secuiului este Várszikla (Várhegy), unde stau ruinele cetății Trascăului (Colțești), care a fost construită în mai multe etape începând cu secolul XIII, de către familia nobililor de Trascău, Thoroczkay, iar în timpul războaielor a oferit adăpost secuilor, potrivit site-ului 7 minuni ale Transilvaniei.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri