Boiko Borisov: Sper că în luna iunie vom face prima săpătură la interconectorul de gaze România - Bulgaria

Data actualizării: Data publicării:
borisov dancila Inquam Photos Octav Ganea
FOTO: Gulliver/ Getty Images

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat vineri că Bulgaria şi România depun eforturi privind proiectele energetice, exprimându-şi speranţa că lucrările la interconectorul de gaze dintre cele două ţări vor debuta în iunie.

borisov si dancila Inquam Photos Octav Ganea
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

„Ambele state vor depune eforturi în ceea ce priveşte proiectele energetice. (...) Sper că în luna iunie vom face prima săpătură la interconectorul de gaze România - Bulgaria. Lucrăm intens la hub-ul de gaze Balcani. Cu România avem o anumită interconectare, trebuie să avem staţii de comprimare reversibile. Bulgaria, România, Grecia trebuie să se pregătească cu autostrăzile lor pentru a transporta gaz în diferite direcţii şi aici ne-am înţeles", a spus premierul bulgar, după întâlnirea cu omologul român, Viorica Dăncilă, potrivit Agerpres.

El a arătat că documentele bilaterale semnate vineri între România şi Bulgaria vizează, între altele, acţiunea comună în domeniul incendiilor, stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii.

„Pe proiecte europene, România poate să dragheze fluviul Dunărea, să fie mai adânc, pentru a putea trece vase mai mari şi pentru a avea turişti mai mulţi. La Ruse-Giurgiu putem să folosim, dacă începem construirea unui pod cu bani europeni, pentru că acesta este un coridor european, şi la Sviştov-Nicopole pe partea Bulgariei, prin parteneriat public-privat. Este foarte important şi pentru sistemul energetic, la Nicopole-Turnu Măgurele se poate face şi o centrală. În câteva zile, miniştrii Transporturilor să lucreze pe acest subiect, să se facă acest lucru prin parteneriat public-privat", a afirmat Boiko Borisov.

Prim-ministrul bulgar şi-a exprimat speranţa că şi Macedonia de Nord şi Muntenegru se vor alătura proiectului.

Boiko Borisov a arătat că podul de la Ruse trebuie să intre în reparaţii capitale, subliniind că ambele state vor depune eforturi în acest sens.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri