BREXIT. Cristian Pîrvulescu: Marea Britanie profită, șantajează. România trebuie să rămână fermă

Data publicării:
P

„Încă un consiliu european istoric. Toate au fost istorice din 2011 încoace. Ne-am obișnuit atât de mult cu aceste consilii istorice încât nimeni nu le mai ia în serios”, a spus politologul Cristian Pîrvulescu.

În cazul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, Cristian Pîrvulescu a adăugat că David Cameron are un joc riscant.

„Vorbim aici despre cineva care se joacă cu focul și care riscă nu numai să incendieze Uniunea Europeană, ci să-și incendieze propriul stat. Un eventual referendum privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană înseamnă automat un referendum privind ieșirea Scoției din Marea Britanie, cu șanse foarte mari de data asta ca Scoția să iasă. Dl. Cameron încearcă să își convingă partenerii, cei 27, că doar așa poate lupta împotriva UKIP. Cum? Preluând mesajul UKIP, un partid antieuropean”, a întărit politologul.

„Comisia Europeană și Consiliul European au angajat niște negocieri cu Marea Britanie și pe 2 februarie au prezentat un preacord. El conține câteva elemente interesante care ar trebui să ne îngrijoreze pe noi. Cea mai mare concesie se referă la așa-numitul turism social. Comisia Europeană permite Marii Britanii, dar și altor state dacă vor vrea, ca patru ani de zile să nu ofere niciun fel de ajutor social muncitorilor veniți din țările Europei de Est, muncitori comunitari. Acesta este și motivul pentru care dl. Cioloș a spus la Bruxelles că avem unele rezerve. Nu știu care e mandatul de joi al președintelui Iohannis, dar eu cred că România trebuie să fie fermă pe poziții, nu putem accepta acest principiu”, a spus Cristian Pîrvulescu, amintind de isteria falsă provocată de UKIP cum că românii vor invada Marea Britanie.

„Pentru Marea Britanie, frauda socială - la care introducem tot, nu doar români - este sub 0,2% din bugetul asigurărilor sociale”, a subliniat politologul.

„Vorbim despre preluarea limbajului extremist al UKIP de către un partid așa-zis normal, Partidul Conservator. Ne mirăm că partenerii lui David Cameron din Partidul Conservatorilor Europeni, cei din partidul de guvernare din Polonia – Partidul Dreptate și Justiție (PiS), au poziții antieuropene?”, a adăugat el.

Cristian Pîrvulescu a avertizat că limbajul extremist a devenit uzual, iar că Marii Britanii i se fac patru concesii, care mai sunt și exagerate.

„Vor oamenii de afaceri britanici să iasă din UE? Nu e prima oară când europenii fac concesii britanicilor. Efectul e izolarea Marii Britanii. În loc să fie o țară pivot, alături de Franța și Germania, este o țară izolată, care contează doar pentru că are city-ul londonez. În realitate, Marea Britanie nu joacă un rol important în treburile europene și beneficiază de opțiunea să se retragă din politicile pentru drepturile omului”, a spus Cristian Pîrvulescu.

„Când s-a pus prima dată problema intrării Marii Britanii în Piața Comună, așa cum s-a numit UE înainte de Maastricht, în 1963, președintele francez de Gaulle a ținut o conferință de presă care a explicat de ce nu e bine să intre Marea Britanie, pentru că are o altă cultură, una a izolării, a apropierii de Statele Unite ale Americii. Marea Britanie a întârziat permanent integrarea UE și a făcut o datorie din a bloca procesele de integrare”, a adăugat politologul.

„Cred că momentul pe care l-a ales David Cameron este un moment dificil, UE este mai slabă de când oricând, ar fi o lovitură gravă pentru UE. Profită, șantajează, nu este un partener”, a încheiat Cristian Pîrvulescu.

Citiți și

BIZIDAY | Și-a negociat România emigranții în UK?

Dosar internațional | Reţeaua lui Putin. Strategia infiltrării în Europa

Brexit | Donald Tusk propune limitarea ajutoarelor sociale pentru imigranții care merg în Marea Britanie

Președintele Consiliului European, la București: Riscul de rupere al UE este real

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri