Sari la conținut

BUGET 2016. Dacian Cioloș: Educația, sănătatea și transporturile sunt priorități

ACTUALIZARE 14.46. Parlamentarii PSD și PNL au declarat în plen că vor vota bugetul.

Noi vom vota bugetul, dar - tot timpul există și un dar. Avem în fața noastră un cabinet care noi am concluziontat că e un cabinet competent, de tehnocrați. Prin votul nostru a căpătat autoritate. Întrebarea este următoarea: cum stăm cu responsabilitatea? Un guvern neasumat politic nu va ajunge în fața cetățenilor să îi privească în ochi, să spună de ce a fost bine sau rău”, a spus Viorel Ștefan, PSD.

Dl. Cioloș, doamnele și domnii miniștri trebuie să știe că nu vom face rabat de la următoarele principii - sustenabilitate bugetară, predictibilitate, transparență și măsuri luate pentru creșteri economice de calitate și nu doar de factori conjuncturali”, a spus Eugen Nicolăescu, PNL.


ACTUALIZARE 13.15. „Prioritățile unde am făcut realocări sunt Educația, Transporturile, Apărarea, Sănătatea, investițiile, în comparație cu execuția finală estimată a bugetului pe 2015, ceea ce reflectă capacitatea reală de a folosi resursele. Vor exista alocări mai mari la sănătate, educație și cercetare, cu 508 milioane de lei. Guvernul va aloca către autoritățile publice locale o sumă suplimentară pentru reabilitarea școlilor, având în vedere că în multe cazuri structura școlară e precară, investițiile în cercetare cresc cu 23% în 2016”, a spus premierul în plenul Parlamentului. 

ACTUALIZARE 12.35. Premierul Dacian Cioloș prezintă proiectul de buget în plenul Parlamentului.


Spiritele s-au încins în comisiile de buget după ce liberalul Gheorghe Ialomiţianu şi-a delegat atribuţiile şi a numit pe altcineva să ia parte la lucrări. Gestul l-a supărat pe preşedintele comisiei, deputatul PSD Viorel Ştefan, care a părăsit sala.

-Nu mai vreau.

-Dar cine şi-a bătut joc?

-Păi voi care veniţi, ne ţineţi aici, după care plecaţi, vine altul în locul ăluia obosit. 

După câteva ore Gheorghe Ialomiţianu s-a întors, iar spiritele s-au încins din nou.

Viorel Ștefan: „Nu vi se pare că este bătaie de joc şi jignire la adresa noastră ca unii dintre colegi să plece să mănânce, să doarmă la prânz şi, după, să vină să ne certe? Aţi venit cu urme de pernă pe faţă şi ne certaţi pe noi?”

Gheorghe Ialomiţianu: „Începeţi să băgaţi pumnul în gură colegilor. Nu vă meritaţi funcţia şi vă rog să vă daţi demisia”. 

Tot la dezbaterea bugetului Transporturilor, aleşii au fost încurcaţi de o problemă de semantică.

Liliana Mincă: „E vorba de DN 28B Botoşani - Târgu Frumos. Doresc să se suplimenteze bugetul CNADNR pentru execuţia lucrărilor de reabilitare a drumului.”

Amendamentul, deşi a fost respins, a revenit în atenţia comisiilor reunite, cu o modificare hilară.

Anton Doboș: „Este acelaşi drum al morţii, dar acum e Târgul Frumos - Botoşani, nu Botoşani - Târgu Frumos.”

Ministrul Transporturilor a spus că amendamentul este ilegal.

Citiți și

Bugetul pentru 2016 a trecut de comisii

2016 | Bugetul Apărării: 2,5 miliarde de euro