Bugetul de stat pe 2015, la mâna Curții Constituționale

Data publicării:
ccr curtea constitutionala ciocanel ccr-4.ro

„Este probabil pentru prima dată în istoria României când guvernul în funcție se prezintă în fața Parlamentului cu o improvizație de la un capăt la altul. De fapt, cu un proiect de buget nerealist, neprofesionist și, lucrul cel mai grav, mincinos. Este încă o poantă, o șmecherie tipica guvernării dumneavoastră”, a spus liberalul Eugen Nicolăescu despre proiectul de buget pe 2015.

Liberalii au anunţat, încă din ziua în care bugetul a fost votat în Parlament, că se vor adresa Curţii Constituţionale.

„Avem două argumente din legea fundamentală a României, și anume principiul legalității și principiul respectării angajamentelor internaționale”, spunea Eugen Nicolaăscu.

„Atâta timp cât în comisiile de specialitate practic nu au fost voturi împotrivă înseamnă că acolo lucrurile s-au dezbătut serios, înseamna ca erau făcute bine”, a fost replica premierului Ponta.

La rândul său, Ministrul Muncii, Rovana Plumb susţine că această contestaţie depusă de opoziţie pune în pericol majorările de pensii şi salarii prevăzute în buget.

„Se poate întârzia în ceea ce privește aplicarea măsurilor din ianuarie 2015 privind creșterea salariului minim pe economie, măririle salariale pentru cele două categorii de bugetari - sănătate și educație”, a spus ea.

Guvernul a promis că în 2015 va adăuga la pensii cinci procente, că va dubla alocaţiile pentru 600.000 de copii şi va indexa indemnizaţiile celor cu dizabilităţi cu 16%. A fost prevăzut în lege că salariul ajunge la 1.050 de lei şi că pensia minimă creşte de la 350 la 400 de lei. Victor Ponta spune şi că, cel mai târziu de la 1 ianuarie 2016, TVA pentru produse alimentare va fi redus la 9%.

„Nu va fi afectată nicio pensie, niciun salariu de atacul nostru la CCR”, a spus un alt liberal, Ludovic Orban.

Din 1993, bugetul a fost verificat de Curtea Constituţională de nouă ori. Ultima dată, în 2013. Cele mai multe critici au vizat forma legii sau modalitatea în care a trecut prin Parlament. Curtea a respins toate plângerile. Respingerea sesizării înseamnă că legea poate fi promulgată. Preşedintele are cel mult 10 zile la dispoziţie să facă acest lucru, de la primirea deciziei Curţii. Dacă însă, judecătorii decid că legea bugetului pe 2015 este neconstituţională, actul se va întoarce în Parlament pentru eliminarea dispoziţiilor criticate de Curte. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri