Bugetul paralel al PSD. Din opoziție, Ciolacu găsește bani pentru măriri de pensii și salarii

Data publicării:
marcel ciolacu
PSD a prezentat un buget de stat alternativ pentru 2021. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

PSD a prezentat, miercuri, deși este în opoziție, un buget alternativ la cel care este elaborat de Guvern pentru anul 2021. Social-democrații au prevăzut un salariu minim de 2.460 de lei față de cel de 2.300 de lei propus de Cabinetul Cîțu. De asemenea, PSD vrea să crească punctul de pensie de la 1.442 de lei la 1.775 de lei în martie 2021.

PSD alocă în bugetul său de stat 106,8 miliarde de lei, adică 9,5% din PIB-ul estimat pe 2021, pentru majorarea pensiilor.

propunere buget 2021 PSD
PSD prevede majorări mai mari față de cele propuse de guvernul de coaliție în ceea ce privește salariul minim brut și punctul de pensie pe 2021. Foto: print screen Buget Alternativ PSD 2021

De asemenea, partidul condus de Marcel Ciolacu prevede cum vor fi acoperite cheltuielile suplimentare cu pensiile, de 24,1 miliarde de lei:

- Creșterea încasărilor din contribuții sociale (10,3 miliarde de lei)
- Creștere contribuții din mărirea veniturilor PFA (1 miliard de lei)
- Contribuții eșalonate și recuperate în 2021 (1,8 miliarde de lei)
- Recuperare arierate CAS (3,1 miliarde de lei)
- Sume recuperate din evaziunea la CAS (4 miliarde de lei)
- Subvenții de la bugetul de stat (3,9 miliarde de lei).

PSD arată că poate crește încasările din contribuții pentru majorarea pensiilor, de la 67,8 miliarde de lei anul trecut la 78,1 miliarde de lei, prin:

- Creșterea salariului minim brut (1,3 miliarde de lei)
- Creșterea numărului de salariați (1,9 miliarde de lei)
- Creșterea salariului mediu brut (4,6 miliarde de lei)
- Aplicarea Legii salarizării nr. 153 (2,5 miliarde de lei).

Totodată, social-democrații prevăd pentru anul acesta o creștere a numărului de salariați de la 5,07 milioane de persoane la 5,18 milioane de salariați.

Bugetul alternativ al PSD poate fi consultat integral aici.

Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, întrebat despre discuțiile din coaliție pe bugetul pentru 2021, că „nu sunt tensiuni”, însă fiecare ministru trebuie să prezinte „un set de măsuri, de reformă”. Acesta a spus că pensiile vor crește în 2021, însă a evitat să înainteze un procent.

Potrivit unor surse politice sunt două variante pentru majorarea pensiilor, fie cu rata inflației, potrivit legii, (puțin peste 2%), sau cu un procent cuprins între 3% și 10%. UDMR și USR PLUS ar vrea o majorare mai mare în 2021 decât rata inflației susținută de liberali, însă problema rămâne lipsa resurselor bugetare.

Digi24.ro a scris despre întârzierea bugetului, după ce liderii coaliției nu au reușit să ajungă la un consens. Problema principală pentru care discuțiile merg greu este lipsa banilor. Guvernul se vede obligat să se încadreze într-un deficit de cel mult 7,2%, pentru ca mai apoi, treptat, până în 2024 acest deficit să scadă sub 3%.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri