C. Antonescu: Relația cu PC nu mai există. D. Constantin: Dacă nu mai vrea susţinerea PC, nu-i problemă

Data publicării:
CRIN ANTONESCU PRESEDINTELE PNL - MEDIAFAX 1

Nu e nimic de discutat despre relația cu PC, pentru că această relație nu mai există”, a spus liderul liberal.

„Nu l-am rupt (protocolul – n.r.), o să vedem din punct de vedere juridic. ACD nu mai există, nu mai exista de mult. De facto, relaţia cu PC nu mai există în sensul unei alianţe ACD”, a declarat Crin Antonescu.

Declarația liderului PNL vine după ce, zilele trecute, PNL a fost criticat în interiorul USL şi de social-democraţi, şi de conservatori. Dan Voiculescu i-a acuzat pe liberali de trădare şi că ar încerca să se apropie de preşedintele Traian Băsescu şi de PDL, vicepremierul Liviu Dragnea i-a avertizat că PSD are o limită la atacurile liberale.

„Domnul Dan Voiculescu și nimeni altcineva nu își pot permite să vorbeasca la adresa PNL astfel. Cu atât mai mult acuzația lui Dan Voiculescu de astăzi este aberantă și mincinoasă. Faptul că în cazul Roșia Montană sau în cazul negocierii procurorilor cu domnul Băsescu noi am fost pe altă poziție decât PSD nu înseamnă deloc ca suntem în opoziție”, a spus Crin Antonescu, președintele PNL, sâmbătă seara, la „Kilometrul 0” de la Digi24.

Daniel Constantin: Dacă C. Antonescu nu mai doreşte susţinerea PC, nu-i nicio problemă

„Domnul Crin Antonescu are responsablitatea de a nu mai cădea în capcana acestor declarații, are altă responsabilitate”, a declarat Daniel Constantin.

„Noi niciodată nu am pus în pericol unitatea Uniunii Social Democrate”, a precizat azi liderul PC.

„Noi încercăm să îl susținem (pe Crin Antonescu la prezidendiale – n.r.), dacă vrea. Nu o putem face împotriva voinței lui. Dacă nu mai dorește susținerea PC, nu-i nicio problemă”, a spus copreședintele USL, subliniind că e important ca Uniunea să aibă un candidat comun.

Precedente, în sens invers

În luna iunie, Daniel Constantin, președintele PC, susținea că a scris în martie conducerii PNL despre funcţionarea ACD, dar nu i s-a răspuns.

Liderul conservator Daniel Constantin a declarat că este „o stare de regret” privind nefuncţionarea Alianței de Centru Dreapta (ACD) şi că nu ştie de ce această poziţie ar fi surprins pe cineva. El a menţionat că a fost trimisă şi o scrisoare PNL la sfârşitul lui martie.

Afirrmațiile veneau după un anunţ făcut la sfârșitul unei şedinţe a Partidului Conservator, a cărui conducere considera că protocolul alianţei cu PNL, Alianța de Centru Dreapta (ACD), nu funcţionează şi a anunţat că pe viitor poziţiile PC sunt ale partidului, care face parte din USL ca partid distinct.

Însă, există această stare ... nu a fost o ameninţare, aşa cum s-a spus, nu a fost o nemulţumire, este o stare de regret că nu funcţionează şi de ce spun că nu trebuia să surpindă pe nimeni, pentru că am discutat în nenumărate rânduri cu colegii din PNL aceste lucruri. Mai mult decât atât, am şi trimis o scrisoare către conducerea PNL încă din data de 28 a III-a 2013 în care anunţam că sunt anumite probleme şi că ar fi bine să avem o reuniune de urgenţă să clarificăm toate aceste probleme. Întrucât din 28 a III-a până în prezent nu am primit niciun răspuns, am considerat că într-adevăr... în această scrisoare, noi spuneam că există probleme de funcţionare, de nerespectare a protocolului din ACD şi ar fi bine să remediem aceste probleme. Întrucât nu am primit niciun răspuns, am considerat că acest protocol într-adevăr nu funcţionează şi ca atare... Repet, nu vrem să creem şi nu a vrem să amplificăm această discuţie, dar pur şi simplu cred că este foarte important şi pentru noi, dar şi pentru PNL ca de acum înainte toate lucrurile să fie discutate de fiecare în numele fiecărui partid”, a continuat el.

Daniel Constantin a menţionat că o altă chestiune este legată de faptul că nu există protocol de funcţionare în ACD între PNL şi PC în 28 de judeţe din 41. „Din acest punct de vedere, nu cred că putea să mire pe cineva o astfel de poziţie”, a adăugat el.

„Noi aceasta am vrut şi vrem în continuare să rezolvăm aceste probleme de comunicare. Repet, noi am transmis chiar şi scris, cu toate că nu prea este uzual în USL, lucrurile s-au rezolvat altfel decât scris şi cred că se vor rezolva în continuare altfel decât scris pentru că este un proiect prea important. Dar, repet, nu s-a putut avea o discuţie aşezată pe această temă şi din acest motiv am considerat că este bine să ne exprimăm regretul, nu ameninţare, nu nemulţumire, ci regretul şi oarecum să degrevăm şi PNL de o greutate, anume aceea de a discuta, de a semna protocoale de colaborare în atâtea judeţe din ţară cu Partidul Conservator”, a mai spus Daniel Constantin.

În replică, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a comentat poziţia exprimată de PC despre ACD, că nu trebuie pierdut simţul umorului nici în momentele grele, el adăugând: „Omenirea a putut depăşi criza creată la un moment dat de Coreea de Nord (...), o să putem şi noi depăşi această criză cu PC.

 Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, a declarase că din discuţiile avute privind activitatea în plan local s-a constatat că protocolul cu ACD fizic nu funcţionează.

Protocolul cu ACD fizic nu funcţionează. Nu prea au fost întâlniri în plan local, nici în plan naţional. Asta nu înseamnă că avem o problemă cu USL, USL rămâne în continuare cel mai drag proiect al PC şi credem că este izbânda cea mai puternică a PC, alături de PSD şi PNL. Pentru că întâlnirile acestea nu au prea existat, facem cunoscut că toate poziţiile PC de acum încolo sunt ale PC şi toate poziţiile PNL sunt ale PNL (...) Nu vizăm o rupere, nu vizăm o plecare”, a precizat Bogdan Ciucă.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, declarase în acea seară că nu a prea înţeles scopul declaraţiei făcute joi de către PC, menţionând că aşteaptă explicaţii de la conducerea acestei formaţiuni şi anunţul lui Bogdan Ciucă nu reprezintă „o tragedie”.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu, a declarat că nemulţumirile PC privind activitatea ACD se pot lămuri prin discuţii între liderii PNL şi PC, menţionând că relaţiile sunt cel puţin normale, iar conservatorii nu au nicio limitare să candideze pe cont propriu la PE.

Liderul PSD, premierul Victor Ponta considera atunci că decizia Partidului Conservator de a-şi prezenta poziţiile ca partid distinct în USL nu va afecta funcţionarea Uniunii, deoarece este normal să existe uneori „mici frecuşuri”, care nu vor influenţa însă stabilitatea USL.

„Totdeauna sunt discuţii într-o alianţă, unele mai vizibile, altele mai puţin vizibile, sunt absolut convins că lucrurile vor mege bine”, a spus Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri