C. Antonescu: Ruperea USL, o himeră care trebuie să mai aştepte. V. Ponta: Decizia numirii șefului DNA îmi aparţine

Data publicării:
ponta si antonescu resized mediafax

La întâlnire, care a avut loc după mai multe replici acide dintre cei doi co-preşedinţi ai Uniunii, au fost prezenţi mai mulţi lideri ai PNL.

Potrivit reporterului Digi24, surprinzător a fost faptul că, în momentul în care premierul a ajuns la Senat, apropiaţi ai lui Crin Antonescu au infirmat public că ar fi o întâlnire în care s-ar discuta despre numirea Laurei Codruța Kovesi la şefia DNA, subliniind că tema discuţiei este Constituţia.

Crin Antonescu: „Nu se discută și nu se rupe nimic”

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a subliniat la rândul său că discuțiile din cadrul întrevederii se concentrează exclusiv pe tema revizuirii Constituţiei, respectiv pe calendarul şi dezbaterea publică pe care le implică acest proces, şi nicidecum despre teme politice sau numirea procurorilor şefi de la Parchetul General şi DNA.

Nu sunt în discuţie teme politice, de felul relaţiilor din USL, nu se discută despre procurori, nu se discută şi nu se rupe nimic. Această întâlnire era programată încă de acum o săptămână şi o desfăşurăm în modul cel mai liniştit”, a declarat Crin Antonescu, preşedintele comisiei de revizuire a Constituției.

Aproape treizeci de organizaţii neguvernamentale au transmis săptămâna trecută o scrisoare deschisă prin care îşi exprimă îngrijorările cu privire la lipsa de transparenţă a procesului legislativ, lipsa unui calendar, dar şi a unei dezbateri reale. Scrisoarea, în care se propun măsuri de remediere a acestei situaţii, a fost transmisă către membrii Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, precum şi preşedintelui acestei comisii, Crin Antonescu.

„Atunci când am avut ceva de spus despre problema propunerilor de procurori, am spus-o. Domnul prim-ministru, la rândul domniei sale, a spus-o. Aş mai face o nuanţă: nu am reţinut nicio declaraţie dură a premierului la adresa PNL. Am văzut dimineaţă şi eu declaraţiile pe care premierul le-a dat, nu există nicio notă de duritate sau de agresivitate la adresa PNL”, a precizat liderul liberal.

Aseară nu am vorbit despre iminenta rupere a USL sau despre faptul că eu aş dori să analizez această ipoteză, am spus pur şi simplu că o asemenea ipoteză nu mi se pare fezabilă, interesantă, nu mi se pare că ne permitem aşa ceva, nici unii, nici alţii”, a subliniat Crin Antonescu.

Liderul liberal a reiterat că nu e de acord cu numirea fostului procuror general Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie: „Punctele noastre de vedere sunt cunoscute, rămân valabile şi, eventual, vom relua această discuţie la nivel public după ce propunerile vor fi făcute. Acum discutăm despre Constituţie şi despre modul în care Forumul Constituţional poate fi ajutat să organizeze într-un mod cât mai deschis, cât mai larg, această dezbatere.”

„Ştim foarte bine, după atâta vreme, şi eu şi premierul, să ne amenajăm inclusiv în registrul declaraţiilor publice, raporturile dintre noi. Iar faptul că avem, categoric avem, o repet, o poziţie divergentă pe acelaşi subiect, nu înseamnă niciun conflict politic între noi, cu atât mai puţin între partidele noastre, iar chestiunea cu ruperea USL rămâne o himeră sau o speranţă pentru unii care, aşa, ca să vă dau totuşi o speranţă, trebuie să mai aştepte”, a mai spus Crin Antonescu.

„Suntem împreună de acord că aceste decizii nu sunt decizii de negociat politic în conţinutul lor, nu le negociem la USL, nu le negociem la PNL sau la PSD. Sunt lucruri cu care suntem perfect de acord. Pe o anumită variantă, eu mi-am spus părerea”, a menţionat Crin Antonescu.

Pe aceeaşi temă:

Victor Ponta: Nu am pus problema ruperii USL. Eu am spus ce fac, nu mă spăl pe mâini ca Pilat din Pont, îmi asum

Crin Antonescu: Dacă Victor Ponta o desemnează pe Laura Codruţa Kovesi în fruntea DNA, eu mă opun 

Liderul liberal a menţionat că a avut în toate aceste zile discuţii cu premierul Ponta nu despre numirea procurorilor, ci despre ce vrea premierul să facă în această privinţă în calitate de ministru al Justiţiei.

„Nici eu, nici PNL, nu am făcut nici doamnei Pivniceru, nici domnului Ponta şi nici nu vom face o sugestie sau o negociere legată de oameni pe care vrem noi să-i punem acolo. În ceea ce priveşte ipoteza Kovesi, da, aici m-am pronunţat foarte clar, pentru că ea are cu totul şi cu totul altă semnificaţie decât agreerea sau nonagreerea. (...) Eu nu vă pot spune mai mult decât ce a spus premierul public şi cred că premierul a spus public destul. Am admis faptul că există o divergenţă. (...) Nu există nici riscul unui scandal, pentru că oamenii maturi care sunt într-o înţelegere politică nu ajung la scandal, în nicio ipoteză. Mai mult, nu există riscul unei ruperi. Despre ce se va întâmpla dacă, vom discuta atunci când”, a conchis Crin Antonescu.

Victor Ponta: „Nu exclud nici un procuror, cu excepţia domnului Morar, căruia îi reproşez că a coordonat acea anchetă împotriva celor care au votat la referendum. E un lucru peste care nu pot să trec”

Şi premierul Victor Ponta a făcut declaraţii după întâlnire. Arătându-se încrezător că USL va funcţiona cel puţin până în 2016, el a atras atenţia că este urgentă procedura de numire la parchete, conduse de interimari de mai bine de un an: „Nu se întâmplă nimic până nu discut mâine (marţi – n.red.) cu cei de la CSM. Trebuie să discutăm dacă putem să avem un acord” asupra numirii produrorilor. „Este un caz foarte clar de urgenţă: o nouă procedură presupune cam şase săptămâni. Noi rămânem peste o săptămână, maximum, fără procuror general. Dacă avem o soluţie înainte de şase-şapte săptămâni ar fi bine.

Cât priveşte opoziţia co-preşedintelui USL faţă de eventuala numire a Laurei Codruţa Kovesi, premierul a declarat scurt că „am discutat cu domnul Antonescu”, dar „decizia îmi aparţine mie ca ministru interimar”. El explică că reacţiile liderului liberal au două cauze: „De la faptul că nu am exclus niciodată acest lucru şi de la agitaţia dumneavoastră” - adică a presei.

Crin Antonescu „mi-a spus şi mie ce a spus ieri la televizor. E opinia domniei sale, pe care o respect şi o şi înţeleg”, arată şeful executivului. „Trebuie să iau decizii, unele mai uşoare, unele mai dificile, unele mai populare, unele mai impopulare (...) în favoarea bunei desfăşurări a guvernării, a activităţii justiţiei. Să ai şefi interimari e rău, să ai interimari peste un an de zile e şi mai rău.”

El a explicat de asemenea de ce nu l-ar agrea pe Daniel Morar, fost procuror-şef al DNA, proaspăt numit judecător la Curtea Constituţională. „Nu exclud nici un procuror, cu excepţia domnului Morar, faţă de care am o problemă: îi reproşez faptul că a coordonat acea anchetă împotriva celor care au votat la referendum. E un lucru peste care nu pot să trec. Din restul de 2500 de procurori, nimeni nu e exclus. (...) Cred că gestul preşedintelui (Traian Băsescu) de a-l numi la CCR a fost o înţelegere a faptului că nu l-aş fi numit niciodată şi procedurile ar fi rămas blocate”, a spus Victor Ponta.

„Îi cunosc pe foarte mulţi dintre procurorii care pot ocupa funcţii de conducere”, a precizat premierul, precizând că durata mandatelor de procuror general, procuror şef al DNA şi DIICOT este de trei ani, iar o persoană poate conduce instituţiile timp de maximum două mandate. „La CCR sunt nouă ani, e altceva”, a menţionat Victor Ponta.

Cronologia declaraţiilor

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că nu exclude varianta ca fostul procuror general Laura Codruţa Kovesi să preia conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat că se opune acestei numiri: „În eventualitatea ca domnul Ponta să o desemneze pe doamna Kovesi în fruntea DNA, eu mă opun.”

În replică, Victor Ponta i-a amintit lui Crin Antonescu că nu el a numit, în funcţii înalte ale PNL, oameni consideraţi apropiaţi ai lui Traian Băsescu, premierul făcând referire la Sorin Frunzăverde şi Mihai Stănişoară, cei mai proaspeţi membri liberali plecaţi din tabăra PDL.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri