C.P.Tăriceanu, despre cazul Victor Ponta: Instituţiile judiciare par să intervină din nou cu mijloace represive într-un proces politic democratic

Data publicării:
tariceanu la digi digi24

„Am constatat cu îngrijorare că, în ochii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, primul-ministru al României, domnul Victor Ponta, a devenit suspect chiar în ziua în care noul PNL a depus o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, fără speranţa rezonabilă ca aceasta să întrunească o majoritate în Parlament. Ca şi în vara anului 2012, instituţiile judiciare par să intervină din nou cu mijloace represive într-un proces politic democratic. Constat că această îngrijorare a fost împărtăşită de un număr din ce în ce mai mare de oameni politici, jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Îngrijorarea s-a transformat în surprindere atunci când domnul Klaus Iohannis, preşedintele României, a cerut demisia şefului Guvernului. Ar fi potrivit ca domnul Iohannis să-şi amintească că în toamna anului trecut a cerut votul concetăţenilor săi în timp ce era trimis în judecată. Peste şase milioane de cetăţeni i-au acordat atunci prezumţia de nevinovăţie şi l-au ales ca preşedinte al României. S-ar cuveni ca domnul Iohannis să le imite exemplul şi să-i acorde domnului Ponta aceeaşi prezumţie. Altfel, mandatul său ar fi pus definitiv sub semnul partizanatului politic.

România este acum pe un drum bun: avem o creştere economică solidă, printre cele mai mari din Europa, avem o agendă de măsuri economice liberale, incluse în noul Cod Fiscal, cu efecte care se fac deja simţite pentru români. Toate acestea au fost posibile şi pentru că am avut – pentru prima dată în mulţi ani – o coaliţie de guvernare care a putut să îşi facă datoria fără blocaje politice din partea Preşedintelui şi fără certuri politice permanente. În aceste zile, nu trebuie să ne întoarcem din nou la instabilitate politică, la guverne făcute pe genunchi cu aceeaşi oameni incompetenţi din cabinetele Boc.

Trebuie despărţite apele: instituţiile judiciare pot să ancheteze, dar nu trebuie să schimbe nici majorităţi parlamentare şi nici guverne. În caz contrar, democraţia în România ar fi doar o lozincă şi ne-am întoarce la perioada de instabilitate politică şi conflicte, pe care am lăsat-o în urmă acum şase luni.

Domnul prim-ministru Victor Ponta se bucură în continuare de întregul sprijin al liberalilor rămaşi fideli atât valorilor liberalismului, cât şi votului popular masiv din 2012. Considerăm că o eventuală răsturnare a guvernului pe cale judiciară ar fi cea mai gravă încălcare a statului de drept, a principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat din ultimii 25 de ani. Democraţia nu ar mai fi atunci, în România, decât o formă fără fond. Datoria noastră în acest moment şi în faţa unor astfel de ameninţări este ca să apăram statul de drept, democraţia şi, mai ales, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor”, spune Călin Popescu Tăriceanu într-un comunicat de presă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri