C. P. Tăriceanu: Moţiunea împotriva lui Gabriel Oprea, discutată luni, la Senat

Data publicării:
tariceanu ALDE Facebook

 

Tăriceanu a explicat că, în ședința de miercuri a Biroului permanent, reprezentanții PSD și PNL au exprimat opinii diferite cu privire la acest subiect, motiv pentru care el a propus ca senatorilor juriști să le fie solicitat un punct de vedere întrucât "există anumite considerente de ordin juridic, legal, constituțional, dar și la nivelul Regulamentului Senatului și ținând cont de decizia CCR din anul 2007 care pot fi invocate în ceea ce privește dezbaterea acestei moțiuni simple".

"Am cerut în cadrul ședinței de Birou permanent să solicităm Comisiei juridice un punct de vedere pe această chestiune. (...) Dacă nu va exista un punct de vedere al comisiei nu e o tragedie. Nu ne împiedicăm în lucrul acesta. Eu nu am spus că acesta este obstacolul major. Astăzi nu am putut să luăm o decizie pentru că cei de la PNL s-au ridicat pentru a aduce ședința Biroului permanent în situația de lipsă de cvorum. Luni vom fi în cvorum și atunci nu va fi nevoie de niciun aviz, dacă nu se dorește lucrul acesta. Nu e obligatoriu. Eu am propus tocmai ca să avem un plus de referință, pentru că aprecierile grupurilor sunt distincte: cei de la PSD susțin că moțiunea, așa cum este redactată, nu poate face obiectul unei dezbaterii, iar cei de la PNL susțin că se poate. Până la urmă, trebuie să existe o decizie luată prin vot", a declarat Tăriceanu.

Potrivit acestuia, Regulamentul Senatului nu prevede necesitatea ca senatorii juriști să își exprime un punct de vedere cu privire la dezbaterea unei moțiuni simple.

"Regulamentul nu prevede. Punctul de vedere nu este obligatoriu, nu este un aviz. Putem să cerem un punct de vedere, putem să nu îl cerem, bineînțeles. Nu este niciun fel de problemă, dar pot spune că sunt numeroase cazuri în care moțiuni simple care au fost depuse în cele două Camere nu au fost introduse în dezbatere pentru că nu îndeplineau condițiile referitoare la subiectele pe care trebuie să le abordeze o moțiune simplă", a subliniat Tăriceanu.

El a spus că a planificat dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului de Interne, Gabriel Oprea, pentru ședința de luni a plenului Senatului, începând cu ora 16,00, program aprobat, miercuri, de către plen.

"Precizez că eu, conform atribuțiilor pe care le am, am planificat dezbaterea pentru luni, la ora 16,00. Astăzi plenul a aprobat programul de lucru pentru ziua de luni, unde este menționată dezbaterea moțiunii simple depuse de PNL. Aceasta este situația — avem o problemă de ordin procedural, care sper că va fi depășită luni, să se poată dezbate această moțiune. (...) Această problemă va fi amânată pentru ziua de luni. În ședința Biroului permanent se va discuta și vom lua atunci o decizie", a completat Tăriceanu.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri