C.T. Popescu: „Până în ultimul moment hotărârea CCR mergea invers. Schimbarea a fost de ultimă oră”

Data actualizării: Data publicării:
ctp

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că decizia CCR pe legea care nu permite persoanelor condamnate penal să facă parte din Guvern este foarte importantă pentru că arată că legea este mai presus de vot. Jurnalistul mai spune că, din informațiile pe care le are, hotărârea de a respinge sesizarea Avocatului Poporului a fost luată în ultimul moment și că deznodământul așteptat era exact opusul.

Până acum am avut patru amânări. Nu s-a putut. De ce? Eu cred că din cauză că vorbea dl Dorneanu (președintele Curții Constituționale, n.r.). Acum a tăcut dl Dorneanu. Nu l-am mai auzit dând explicații, spunându-ne cât e de greu. Și iată că a ieșit și această hotărâre. Putem, desigur, să facem o mulțime de speculații în legătură cu motivul, cu momentul, cu faptul că, din câte aud și eu, până în ultimul moment hotărârea mergea invers. Schimbarea a fost de ultimă oră. Dar nu vreau să speculez pe tema asta”, a spus Cristian Tudor Popescu la Jurnalul de Seară.

CCR a interzis prin această decizie unui condamnat penal să facă parte din Guvern. Sigur, există posibilitatea ca Parlamentul să acționeze asupra acestei legi, a lăsat CCR această posibilitate. Dar a făcut un lucru foarte important: a arătat și a demonstrat că votul nu bate totul. Asta este cea ce încearcă de luni de zile diverși politicieni – că dacă ai votul de partea ta, dacă ai câștigat niște alegeri, atunci ești deasupra legii. Or, această hotărâre arată că legea e chiar mai presus de vot. Și asta este democratic”, a adăugat jurnalistul.

Curtea Constituţională a respins, joi, ca inadmisibilă excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului la Legea 90, care împiedică persoanele condamnate să ocupe funcţii în Guvern, au declarat pentru News.ro surse din CCR. La ultimele termene nu s-a format o majoritate pentru admiterea sau respingerea sesizării, cauza fiind amânată de patru ori. Curtea Constituţională şi-a explicat decizia, precizând că au fost ridicate probleme de aplicare şi interpretare a legii de către autorităţile publice competente, cât şi aspecte de legiferare ce intră în competenţa Parlamentului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri