C. T. Popescu, la Digi24: Caprovarzismul practicat de PSD în raport cu NATO nu duce la nimic

Data actualizării: Data publicării:
ctp3

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, s-a întâlnit, luni, cu secretarul de stat american Michael Pompeo, la Washington. MAE a anunțat că subiectele abordate au fost securitatea transatlantică și dezvoltarea Parteneriatului Strategic, dar nu a menționat însă de tema corupției din România, dezvăluită în comunicatul Departamentului de Stat al SUA. „E important ca România să facă eforturi pentru a combate corupţia, care îi subminează instituţiile democratice şi promovează influenţa răuvoitoare a adversarilor" - este mesajul Departamentului de Stat al SUA, după întâlnirea de la Washington dintre Mike Pompeo şi Teodor Meleşcanu. „Iată ce face Meleşcanu – cenzurează Washington, Departamentul de Stat al SUA, el cu de la sine putere, crezând în orbirea sa, ca să nu spun altfel, că asta se şi poate, să ascunzi că Departamentul de Stat a discutat tocmai despre subminarea instituţiilor statului român prin corupţie şi că Pompeo s-a arătat foarte îngrijorat de slăbirea luptei anticorupţie în România, care o vulnerabilizează în faţa Rusiei. Nici cuvintele corupţie, subminare, agresiunea Rusiei nu au apărut în comunicatul Ministerului de Externe”, a comentat la Digi24 gazetarul Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu a vorbit despre discursul duplicitar al PSD şi despre jocurile politice de putere interne, care, de fapt, afectează relaţia cu NATO.

De altfel, potrivit gazetarului, politicienii români care au încercat să îşi atribuie intrarea în NATO au făcut-o în speranta că vor fi lăsaţi să fure, să patroneze corupţia, să facă ce vor în România.

În plus, toţi politicienii s-au declarat pentru intrarea României în NATO şi au încercat să îşi aroge nişte merite.

„Intrarea României în NATO a fost făcută posibilă de al-Qaida, nici un politician român nu a băgat România în NATO, cum încearcă să se laude unii şi alţii acum, inclusiv referinţa lui Dragnea, Adrian Năstase, că nu e prezent la eveniment. Da, în timpul mandatului său a intrat România în NATO, dar dacă în 2001, al-Qaida nu distrugea Turnurile Gemene, România nu se afla în calculele de extindere ale Alianţei. România fusese respinsă cu brutalitate în 1997 de SUA şi nu se vedea nicio perspectivă. Puteam rămâne ani mulţi în afara NATO, dacă nu mureau 3000 de oameni la World Trade Center.

Politicienii români care au încercat să îşi atribuie intrarea în NATO au făcut-o în speranţa că în schimbul <România ca punct strategic faţă de Orientul de unde vin teroriştii> vor fi lăsaţi să fure, lăsaţi să patroneze corupţia, să facă ce vor în România. Ăsta a fost contractul pe care au crezut că îl pot stabili cu americanii în primul rând. Spre surprinderea lor, acest contract nu funcţionează.

Asta dovedesc politicienii aflaţi la putere. Iată ce face Meleşcanu – cenzurează Washington, Departamentul de Stat al SUA, el cu de la sine putere, crezând în orbirea sa, ca să nu spun altfel, că asta se şi poate, să ascunzi că Departamentul de Stat a discutat tocmai despre subminarea instituţiilor statului român prin corupţie şi că Pompeo s-a arătat foarte îngrijorat de slăbirea luptei anticorupţie în România, care o vulnerabilizează în faţa Rusiei. Nici cuvintele corupţie, subminare, agresiunea Rusiei nu au apărut în comunicatul Ministerului de Externe. Ce e asta în relaţia cu partenerul nostru strategic NATO şi Washington?

Această relaţie cu NATO e, din păcate, foarte mult şi rău afectată de jocurile politice de putere interne din România din acest moment. Este încă o confirmare ce a spus Pompeo că slujul pe care l-a făcut Dăncilă la Washington, ofranda mutării Ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim nu a făcut nimic. Iată că discursul în legătură cu lupta contra corupţiei în România al SUA nu se domoleşte”, a explicat Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul a făcut referire şi la intervenţia din Parlament a preşedintelui Klaus Iohannis, care a vorbit de corupţie, de slăbiciunile grave reale ale guvernării actuale.

„Aţi titrat – şedinţă la Parlament cu armele pe masă. Păi NATO nu e o instituţie de război? E UNICEF? Era vreo organizaţie filantropică?

Intervenţia preşedintelui Iohannis, de pildă, o intervenţie dură la adresa PSD nu a violat un cadru al unui eveniment pacifist, sărbătoresc, cu privire la vreo organizaţie filantropică internaţională. Era vorba despre NATO, securitatea României, atac, apărare şi război. Preşedintele a pus nişte probleme reale, începând cu situaţia armatei României şi cu darea în judecată a preşedintelui de către ministrul Apărării pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major General, care a creat o situaţie deloc plăcută a României în cadrul NATO.

Apoi, a vorbit de corupţie, de slăbiciunile grave reale ale guvernării actuale, care vulnerabilizează România în raport cu vecinii agresivi pe care îi avem. Este o realitate, iar intervenţiile acestea nu erau nepotrivite în cazul de faţă. Discutam despre NATO şi securitatea României.

Or, tocmai în relaţia cu NATO, cu Washington, cu SUA, care în proporţie covârşitoare înseamnă NATO, toţi politicienii s-au declarat pentru intrarea României în NATO şi au încercat să îşi aroge nişte merite. Inclusiv preşedintele, care acum a tot spus: <eu am iniţiat>, <eu am propus să se mărească la 2% cheltuielile cu apărarea din PIB>. Nu e adevărat. Asta se întâmplă la „propunerea” preşedintelui Trump, nu a lui Iohannis. De aceea, şi noi, şi alte ţări ne străduim să cheltuim 2% pentru apărare. Pentru că aşa a ordonat Trump, nici mai mult, nici mai puţin. Preşedintele a ţinut, folosind evidentele slăbiciuni ale guvernării PSD să se promoveze pe sine în acest discurs: <eu am făcut>, <eu vă mulţumesc>.

A pomenit de PSD, despre sine, şi nimic despre partidele care-l susţin sau l-ar putea susţine în campanie, de pildă USR şi PNL”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Un alt exemplu de discurs duplicitar al PSD e situaţia în care se află Laura Codruţa Kovesi. „În acest moment fostul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, foarte apreciată de americani, de Departamentul de Stat şi de instituţiile de forţă din America, inclusiv Pentagonul, se găseşte sub control judiciar, îi este interzis să îşi practice meseria, să vorbească, să părăsească ţara.Nu discutăm că e în cercetare la o anumită secţie, justiţia îşi urmează cursul. Dar, iată ce se foloseşte contra ei într-un mod nedemn şi nejustificat! Şi acesta e un exemplu de cum una înţeleg să vorbească despre NATO politicienii aflaţi la putere şi alta fumează în România”, a comentat Cristian Tudor Popescu.

Gazetarul a explicat şi o altă situaţie care intră în vederea Departamentului de Stat: obstrucţionarea justiţiei – „termen foarte cunoscut, popular şi drag americanilor”: „Mai e un caz care intră în vederea Departamentului de Stat: obstrucţionarea justiţiei – termen foarte cunsocut, popular şi drag americanilor. Când cineva obstrucţionează justiţia trebuie pedepsit în SUA indiferent de rangul pe care-l ocupă în statul american.

Majoritatea de la putere din Parlament, PSD de fapt, ce face în cazul Tăriceanu? De luni de zile obstrucţioneaza justiţia în legătură cu justiţiabilul Tăriceanu, deci nici măcar nu se adună majoritatea, ca să-l facă scăpat de urmărirea penală pe care o cere DNA. Folosesc asta de luni de zile, depăşind orice termene şi bun-simţ. Şi asta cred că ştiu foarte bine cei de la Departamentul de Stat.”

„Pe de altă parte ne spune Dragnea cât de importantă e intrarea României în NATO, cât de mult se străduieşte PSD să faca România un membru respectat la NATO.

Minciunile astea sunt oloage, nu pot păcăli pe nimeni. Ce? Suntem înainte de 89 când se obstrucţionau informaţiile din exterior? Pe lângă acest discurs duplicitar mai e şi o doză de prostie în aceste acţiuni ale PSD în primul rând. Nu ştiu ce cred ei că pot obţine astfel. Pe de o parte faci aceste declaraţii, anunţi că vei cheltui 2%, deşi nici măcar asta nu ai făcut. Cei 2% au fost alocaţi aidoma spitalelor regionale, pe hârtie, iar acum ne spune Teodorovici că se vor lua bani de la ceea ce nu s-a cheltuit în favoarea armatei şi se vor da la ceea ce nu s-a cheltuit pentru facerea spitalelor regionale. Se finanţează o lipsă cu o alta.

Ori adoptă PSD un discurs agresiv contra NATO, a Occidentului, a SUA, care refuză să îl susţină pe Dragnea, ori cu adevărat suntem Nord-Atlantici, pentru valorile occcidentale. Această politică caprovarzistă pe care încearcă să o facă PSD în raport cu NATO nu duce la nimic. Nu pot obţine nici măcar ei un beneficiu în această direcţie”, a conchis Cristian Tudor Popescu.

Partenerii noștri