Câciu: Ajustări de taxe sau eliminarea unor facilităţi nu vor fi decise mai devreme de 2024

Data publicării:
adrian caciu gesticuleaza in timpul unor declaratii la guvern
Ministrul Finanțelor Adrian Câciu. Foto: gov.ro

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a declarat că posibile ajustări de taxe sau eliminarea unor facilităţi pentru anumite sectoare nu vor fi decise mai devreme de 2024, urmând ca implementarea acestor măsuri să se producă în anii 2025-2026, acolo unde sunt „distorsiuni economice create de sistemul fiscal”.

El a fost întrebat, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, dacă pentru anul 2024 sunt avute în vedere noi creşteri de taxe şi eliminări ale facilităţilor fiscale pentru anumite sectoare.

„Eu v-am spus destul de clar şi am fost destul de clar că în 2023 şi în 2024 o ajustare masivă nu va mai avea loc, jalonul din PNRR spunându-ne ce am avut de făcut până în 2023. Pe de altă parte, tot în PNRR se prevede ca până în 2026, după analiza regimului fiscal, să intrăm pe o serie de ajustări. Din punctul meu de vedere, acest lucru va fi făcut, dar vă vom anunţa după deciziile coaliţiei, dar nu mai devreme de 2024. O să vedeţi la momentul în care începem această dezbatere şi implementarea să se facă în 2025, 2026 pe anumite zone. Acolo unde, pentru că se pune întotdeauna un subiect ca şi cum ar fi un subiect care-i defavorizează pe unii sau pe alţii, acolo unde sunt distorsiuni economice create de sistemul fiscal”, a declarat Adrian Câciu, potrivit Agerpres.

Acesta s-a referit și la îndeplinirea jaloanelor din PNRR. „Ne-am făcut temele”, spune ministrul Finanțelor. Câciu a fost întrebat în legătură cu faptul că sunt îngrijorări din partea economiştilor Băncii Naţionale privind incapacitatea Guvernului de a duce la bun sfârşit reformele din PNRR şi referitor la procentul din PIB alocat pentru pensiile speciale, care ar putea deveni insuportabil.

„Îngrijorări avem cu toţii şi de aceea şi lupta noastră, o altă luptă, este să implementăm PNRR-ul, chiar dacă în unele zone nu este chiar foarte perfect întocmit. Eu cred că până acum ne-am făcut temele pe partea de PNRR şi acolo unde mai sunt elemente de ajustat, chiar şi colegii mei caută soluţii, astfel încât să fie depusă şi cererea de plată numărul 2 şi să putem să trecem mai departe şi cu partea de reforme şi jaloane. Pe de altă parte, cu privire la această zonă a pensiilor speciale, nu ştiu, sunt opinii”, a spus Câciu.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri