Câciu îl atacă pe Rareș Bogdan: Nu era mai bine să nu arunci petarde în spațiul public? Eu și premierul am găsit bani pentru Educație

Data publicării:
adrian caciu face semn cu degetul aratator in conferinta de presa
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a reacționat sâmbătă după ce prim-vicepreședintele liberal Rareș Bogdan l-a acuzat că nu a găsit până acum bani pentru creșterea salariilor profesorilor.

Rareș Bogdan a declarat sâmbătă, pentru G4Media, după anunțul lui Marcel Ciolacu privind suspendarea negocierilor pentru noul Guvern, până la rezolvarea crizei din învătământ, că Nicolae Ciucă va mai putea rămâne premier „fără probleme în următoarele luni”.

„Îi vom chema de urgență pe miniștrii socialiști Marius Budăi de la Muncă și Adrian Câciu de la Finanțe să dea explicații cu privire la întârzierea reformei pensiilor speciale și a legii salarizării cu peste șase luni de zile”, a afirmat Rareș.

Drept replică, ministrul Câciu a postat pe Facebook un întreg mesaj adresat lui Rareș Bogdan, în care îl critică pentru afirmațiile sale și îl acuză că „aruncă petarde” în spațiul public.

Rareș, nu era mai bine ca, astăzi, România să fi incasat banii din cererea 2 de plată pe PNRR(depusă din decembrie și blocată din cauza unor jaloane care privesc domeniul energiei) iar cursul valutar să nu crească și românii să nu suporte costul nerealizarilor unora dintre colegii tăi? Nu era mai bine să nu mai arunci "petarde" în spațiul public în contextul în care știi că atât eu cât și premierul Ciucă am gasit bani pentru educatie si pentru salariile profesorilor si ajungerea la grila prevazută de legea 153/2017 în aceste 18 luni de guvernare?

Ai fost la toate aceste discutii și ai văzut deschiderea noastra dar și faptele. Acum vorbesti ca și cum ai fi fost într-un turn de fildes(posibil si asta, m-am obisnuit cu tine). Unde ai fost însă în 2020 și 2021 când nimeni nu s-a uitat la profesori?

Oricând sunt dispus să prezint situația atât în fața coaliției, a guvernului dar și a românilor. Iar "trompetismul" nu ma impresioneaza, educația ne deosebește, dar cel mai important este că oamenii stiu că PSD a generat normalitate și a compensat din erodarea puterii de cumpărare generată de liberalizarea haotică(oare cine a facut-o domnule Rares Bogdan?) a prețurilor la energie.

Oricând sunt deschis să gasim rezolvari la problemele cu care societatea se confruntă și sunt unul dintre ministrii care au susținut ca, în domeniul educatiei și sănătății trebuie să se revină la normalitate și decență atât din punctul de vedere al salarizării personalului dar și al calității serviciilor publice oferite.

Dovadă stă faptul că, după doi ani în care o guvernare dezastruoasă nu a acordat drepturi salariale profesorilor tratându-i cu dispreț, am gasit resursele necesare ca dascalii să ajungă la nivelul de salarizare prevazut de legea 153/2017.

Cred că cel mai important lucru acum este să fie încasați banii din cererea 2 de plata și să fie depusă cererea 3 de plată din PNRR care să fi rezolvat și reforma pensiilor speciale. La fel cum foarte important este ca reformele privind pensiile publice si cea a salarizarii să fie prezentate și discutate cu partenerii sociali.

PS: ce legatură are supărarea ta referitoare la negocierile despre guvernare cu toate acestea? Sau de ce te supără daca problemele cetațenilor ar rămâne prioritare? De ce, în loc să rezolvăm problemele oamenilor trebuie să avem un dialog prin social-media? Nu este acesta drumul, Rareș, oamenii așteaptă de la noi fapte și lucruri bune pentru ei!”, a replicat ministrul.

Atacurile lui Rareș Bogdan au venit după ce liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut sâmbătă suspendarea negocierilor din Coaliție privind formarea noului Guvern până la rezolvarea grevelor anunțate în Educație și Sanatate.

„Prioritatea tuturor decidenților politici trebuie să fie rezolvarea solicitărilor sindicatelor, dar și restanța majoră privind reforma pensiilor speciale. Până la rezolvarea acestor două priorități, orice negociere privind viitorul Cabinet trebuie suspendată”, a scris liderul PSD, sâmbătă, pe Facebook.

La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat că este de acord cu propunerea colegului de Coaliție.

Răspunsul premierului Nicolae Ciucă nu a întârziat să apară. Acesta a anunțat că a convocat o ședință cu sindicatele, duminică, la ora 12:00, la Guvern. Totodată, el a afirmat că PNL dorește ca „revendicările profesorilor să fie soluționate de urgență, ca și problema pensiilor speciale”.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri