Câciu răspunde editorialului lui Ghinea de pe Digi24.ro: Atât a înțeles politicianul care se laudă că a construit PNRR-ul țării

Data publicării:
Adrian Câciu gesticuleaza la conferinta de presa la guvern
Adrian Câciu, ministrul Finanțelor. Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, îi răspunde fostului ministru al Fondurilor Europene, responsabil cu elaborarea PNRR-ului, Cristian Ghinea, care l-a acuzat într-un editorial publicat pe Digi24.ro că nu raportează corect cheltuielile bugetare, pentru a avea un deficit bugetar mai mic decât în realitate. Adrian Câciu susține că guvernul nu are restanțe la plata TVA și nici facturi restante la decontările către furnizorii de energie și îi transmite lui Cristian Ghinea că nu înțelege o execuție bugetară, făcându-l responsabil pentru „un PNRR plin de găuri uriașe”.

Ministrul Finanțelor scrie într-un mesaj-replică la textul lui Cristian Ghinea că execuția bugetară pe primele șase luni ale anului are părți bune, dar și părți „mai puțin bune” - dând ca exemplu de nerealizări investițiile. 

„Am mai spus-o și o repet: cheltuielile de investiții nu sunt la nivelul programat și întârzierile trebuie recuperate accelerat în al doilea semestru!”, afirmă Adrian Câciu în mesajul transmis pe Facebook.

În continuare, ministrul Finanțelor răspunde acuzelor lui Cristian Ghinea, care a scris în editorialul său că guvernul a reușit această execuție bugetară prin neraportarea corectă a cheltuielilor, lucru care se va vedea la finalul anului.

„Și câteva răspunsuri punctuale despre TVA, concedii medicale și energie:

1. La șase luni, restanțele la TVA au fost ZERO! În iulie, se plătesc alte 2,5 miliarde lei, TVA de restituit, ajuns la termen.

2. Concediile medicale sunt gestionate de Casa de Asigurări de Sănătate. A avut alocate 3,8 miliarde de lei și, din datele existente, a plătit deja 3 miliarde.

3. În primele șase luni, Ministerul Energiei a decontat 260 milioane de lei către furnizorii din energie, având la dispoziție un buget de 2,1 miliarde de lei. E drept că Ministerul Energiei a primit deconturi cu întârziere de la ANRE, în plus au fost facturile întârziate emise de furnizori, facturi de multe ori eronate. Despre acest lucru a prezentat situația ministrul Energiei. Spre deosebire de primele șase luni ale anului, în iulie, Ministerul Energiei a decontat circa 1 miliard de lei facturi către furnizori. Ca să ai restanțe trebuie să ai astfel de facturi care să înregistreze întârzieri la plată, ceea ce nu e cazul din ceea ce ne-a comunicat Ministerul Energiei”, a mai scris Adrian Câciu.

Actualul ministru al Finanțelor îl acuză la rândul pe fostul ministru al Fiondurilor Europene că nu înțelege o execuție bugetară și îl face responsabil de faptul că PNRR-ul României, pe care l-a întocmit, este „plin de găuri uriașe”.

„Dacă, însă, atât a înțeles dintr-o execuție bugetară politicianul care se laudă că a construit PNRR-ul țării, să nu ne mirăm că avem azi un PNRR plin de găuri uriașe la capitole precum Sănătate, Energie, Irigații sau Pensii”, a mai spus Adrian Câciu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri