Video Câciu se roagă la Divinitate să acopere gaura din Buget: Să dea Dumnezeu ca la rectificare, veniturile să fie pe măsura estimărilor

Data publicării:
caciu_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a fost invitat în Parlament la Ora Guvernului. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Plenul Camerei Deputaţilor s-a reunit, marţi, pentru dezbaterile de la „Ora Guvernului”, unde participă ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. Dezbaterea politică a fost solicitată de Grupul parlamentar al USR şi are tema: „Dezastrul încasărilor la buget din primele trei luni ale anului. Situaţia îngrijorătoare a deficitului bugetar”. În plen, Adrian Câciu a declarat că gaura de la buget nu este de 20 de miliarde de lei. „Încetinirea veniturilor se situează la cifra de 4,7 miliarde de lei”, a spus acesta.

În debutul dezbaterilor, deputatul USR Claudiu Năsui a declarat de la tribuna Camerei Deputaților că ministrul Finanțelor „nu știe de unde să mia facă rost” de bani și l-a acuzat pe Adrian Câciu că este mincinos. 

„Am ajuns să repetăm acum, în luna aprilie a acestui an, scenariul de anul trecut. Ministrul mincinos care a umflat anul acesta veniturile așa cum a făcut-o și anul trecut, caută din nou bani. Nu știe de unde să mai facă rost. Și atunci, întrebarea e ce veți face domnule ministru? Veți crește din nou taxele precum un contabil comunist sau veți continua să ipotecați viitorul țării noastre îngropând-o în datorii? Este clar că nu putem continua pe această cale”, a spus Năsui.

În replică, minstrul Finanțelor i-a transmis acestuia că nu se aștepta la „o judecată din partea unui fost ministru care a dus România împreună cu Guvernul din care a făcut parte la un deficit mai mare decât am făcut eu.”

„România a fost băgată în procedură de deficit excesiv de o guvernare de dreapta care s-a cerut în procedură de deficit excesiv, procedură care ne-a dus la un deficit de 9,4% în 2020, de 6,7 %, mă rog era programat 7,1 dar a venit domnul Câciu de care vorbiți și l-a dus la 6,7%, în 2022 am redus din nou deficitul la 5,7% din PIB, iar în 2023 ne-am propus 4,4% din PIB. Vorbiți de minciună. Retorica este pur și simplu politicianistă, pentru că bugetul a fost votat de Parlament”, a declarat Câciu.

Acesta a spus că veniturile nu au fost supraestimate, ci a fost o realizare mai mică din combaterea evaziunii fiscale dar care necesita să fie prinsă în bugetul pe 2023.

„V-aș indica să citiți toate paginile opiniei Consiliului Fiscal. Rezervele pe care le are din combaterea evaziunii fiscale. Aceste venituri sunt privite cu rezerve până când sunt realizate. Deci, nu este o supraestimare. A nu prinde în buget venituri din combaterea evaziunii fiscale, este echivalentul predării României pe mâna evazioniștilor. Dacă asta e ceea ce mi se impută, sunt de acord să îmi asum acest păcat”.

Adrian Câciu spune că, de fapt, gaura de la buget nu este de 20 de miliarde de lei.

„Economia nu evoluează mereu liniar și e evident că trebuie să te adaptezi. Gaura la bugetul de stat nu este în niciun caz de 20 de miliarde. Încetinirea veniturilor se situează la cifra de 4,7 miliarde de lei față ce era programat. Dacă România are arierate recuperabile de încasat de 25 de miliarde și o evaziune estimată la 12%, nu credeți că este bine să întărim colectarea? Este bine ca și statul să ia măsuri de consolidare bugetară pe partea cheltuielilor și să dea Dumnezeu ca la rectificare, veniturile să fie pe măsura estimatului și atunci poate găsim un pachet de măsuri pentru populație”, a mai spus acesta.

În încheierea discursului său, ministrul Finanțelor a precizat: „Toți cetățenii ne cer ca statul să fie mai slab, mai suplu. Nu cred că este greu să facem acest efort împreună și să reducem din cheltuielile bugetare”.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri