CALCULE. PSD ar putea face uşor o majoritate parlamentară şi fără liberali

Data publicării:
majoritate

Calculul pe hârtie arată că PSD ar putea să îşi promoveze proiectele în Parlament fără susţinerea liberalilor, în cazul în care vor reuşi să atragă alţi câţiva parlamentari de la alte partide. În Camera Deputaţilor sunt în acest moment 405 aleşi. O alianţă parlamentară are nevoie de 203 voturi pentru a asigura majoritatea. PSD şi UNPR, care au grup parlamentar comun, au împreună cu aleşii Partidului Conservator 189 de voturi.

Pentru a avea majoritate le mai sunt necesare doar 14 voturi. Guvernul social democrat ar putea să îşi treacă legile prin Parlament doar cu sprijinul voturilor venite de la minorităţi. O alianţă cu Partidul Poporului sau cu UDMR le-ar aduce o susţinere şi mai mare.

De unde poate lua voturi PSD

PPDD- 24 de deputaţi

UDMR - 18 deputaţi

Minorităţi - 17 deputaţi

În Senat, calculele sunt mai simple. Majoritatea necesară este de 86 de voturi, iar în acest moment social democraţii şi conservatorii mai au nevoie de doar două voturi pentru a avea majoritate fără aleşii Partidului Naţional Liberal.

Majoritate la Senat

PSD - 76 senatori

PC - 8 senatori

TOTAL - 84 senatori

Pentru a avea majoritate, social democraţii pot atrage susţinerea celor 5 aleşi care au mai rămas din grupul PPDD sau a aleşilor neafiliaţi. O alianţă cu UDMR le-ar aduce opt voturi în plus.

De unde poate lua voturi PSD

PPDD - 5 senatori

UDMR - 8 senatori

Neafiliaţi - 7 senatori

Chiar dacă ar putea să treacă fără probleme proiectele simple, o majoritate fără PNL nu ar putea să promoveze proiecte importante precum modificarea Constituţiei, pentru care sunt necesare două treimi din votul senatorilor şi deputaţilor. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri