Călin Popescu Tăriceanu despre MCV: „Doamna Kovesi intră într-un teren în care nu are ce să caute”

Data publicării:
CALIN POPESCU TARICEANU AGERPRES

Foto: Agerpres 

Doamna Kovesi intră într-un teren în care nu are ce să caute, pentru că păstrarea sau anularea MCV este o chestiune care ține de politica externă. Din câte știu, în România responsabili de politica externă sunt președintele și Guvernul. (...) România nu poate să aibă decât o singură politică externă și ea este decisă de președinte și de guvern. Așa încât, este evident că doamna Kovesi ar trebui să facă o declarație publică și să spună 'am greșit, nu e treaba mea'. Sau Guvernul și Președinția să o pună la punct și pe acest subiect, pentru că, altfel, este evident că România începe să discute problemele importante pe mai multe voci, dar unele dintre ele sunt neautorizate”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-o conferință de presă, potrivit Agerpres.

„Subiectul este legat de un interviu recent, pe care doamna Kovesi l-a dat și în care am văzut că prețuia și sprijinul străin pe care îl primește. Nu știu în ce calitate e sprijinul străin și în ce calitate îl primește, pentru că nu cred că cei care reprezintă în România țări cu care avem parteneriate și relații foarte strânse au vreun drept să se amestece în aceste probleme. Sigur, am salutat și declarația prim-ministrului în această privință, care i-a atras atenția foarte amabil și a spus că ar fi mai bine să ne bazăm pe forțele proprii, decât să ne bazăm pe sprijinul extern”, a spus Tăriceanu.

Laura Codruța Kovesi afirma săptămâna trecută la Digi24 că şi-ar dori ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să rămână în vigoare, pentru că s-a dovedit „extrem de util”.

„Nu ştiu ce consecinţe politice sunt, sau ce implicaţii politice, însă dacă va continua, noi vom fi în continuare extrem de cooperanţi şi sunt convinsă că toate evaluările care se vor face vor fi la fel de obiective. Din perspectiva mea, acest Mecanism de foarte multe ori a blocat anumite iniţiative care doreau să limiteze instrumentele investigative sau doreau să restrângă competenţele pe care DNA la are şi nu doar în aceşti ani şi anterior acestor doi ani. De fiecare dată acest Mecanism de Coperare şi Verificare a adus în discuţie susţinerea instituţiilor europene în a păstra progresele care s-au făcut. Din această perspectivă, eu sunt de acord ca MCV să rămână”, a declarat Codruţa Kovesi, miercuri, la Digi24.

Vineri, premierul Dacian Cioloş a precizat, răspunzând unei întrebări pe pagina sa de Facebook, că românii trebuie să înveţe să trăiască fără „proptele externe”, făcând referire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri