Tăriceanu, despre un comunicat al SUA: „Cineva a adăugat, la Departamentul de Stat, dar subiectul nu a fost abordat în acest fel”

Data actualizării: Data publicării:
tariceanu pence crop

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susține că fraza despre îngrijorarea Washingtonului față de situația statului de drept din România a fost introdusă de Departamentul de Stat în comunicatul de acum câteva săptămâni și că de fapt, subiectul nu a fost abordat în discuțiile lui Mike Pompeo, șeful diplomației americane, cu omologul său din România, Teodor Meleșcanu. 

„Nu, această îngrijorare nu am sesizat-o în discuțiile pe care le-am avut (președintele Senatului a fost, la rândul său, zilele trecute într-o vizită în SUA - n.r.). Ministrul de externe Meleșcanu mi-a spus că acest lucru nu a făcut obiectul discuției directe pe care a avut-o și-n comunicat (al Departamentului de Stat - n.r.) a apărut fără ca el să fi fost... lucru care dovedește că cineva a adăugat la Departamentul de Stat, dar subiectul nu a fost abordat în acest fel, iar informațiile pe care le am - și le am de la surse și vă spun foarte clar: acest subiect nu a fost un subiect abordat în discuțiile pe care le-am avut, de preocupare în legătură cu statul de drept. În schimb, când vorbim de stat de drept și rule of law mi-au spus că sunt îngrijorați de statul paralel, care funcționează și la ei, de modul în care Soros influențează deciziile în America, opinia publică”, a declarat președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, joi seara, la Digi24. El a mai spus că discuțiile despre statul paralel nici măcar nu au fost inițiate de el, ci de interlocutorii americani.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, aflat într-o vizită la Washington, a avut, miercuri, o întrevedere cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, preşedinte ex-officio al Senatului SUA, şi cu gen. lt. (r) Keith Kellogg, consilierul acestuia pentru securitate naţională.

Întrebat dacă vicepreședintele Mike Pence i-a spus toate acestea, Călin Popescu Tăriceanu a spus că nu are cum să devoaleze conținutul pe larg și fiecare subiect cum l-a discutat cu fiecare dintre interlocutori. „Dar eu vă spun că la nivelul discuțiilor pe care le-am avut, am rămas chiar mirat că se ridică această problemă a statului paralel, a influenței lui Soros și a altor factori”, a spus Tăriceanu.

„Inclusiv am discutat de rolul pe care îl joacă Rusia. M-au întrebat cum este percepută Rusia în România, care sunt pârghiile, modalitățile prin care acționează în România. Le-am spus că în România, din fericire nu există vreun partid pro-rus, nu există media favorabilă Rusiei, suntem într-o situație aș spune mai bună decât alte țări din Europa sau chiar Statele Unite, unde intervenția Rusiei a fost pregnantă, vizibilă și reprezintă o reală amenințare. România este profund atașată valorilor occidentale”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu, după ce mai devreme, în emisiune, criticase dur Uniunea Europeană și o acuzase că practică dublul standard.

Președintele Senatului a avut cuvinte dure pentru ambasadorul român la Washington, George Maior, pe care l-a acuzat că blochează comunicarea oficialilor români (parlamentari, președinți de camere, premier) cu administrația americană și că a făcut „enorme deservicii României”.

„Vizita mi-au aranjat-o cei cu care încercăm să spargem această barieră comunicațională. Am avut o firmă de consultanță pe care am angajat-o și care legal și legitim face activitatea de lobby pe lângă autoritățile americane”, a explicat Tăriceanu cum a ajuns în Statele Unite. G4Media a scris că acest contract se ridică la 50.000 de dolari, iar președintele Senatului nu a infirmat, spunând că este un contract public, publicat pe site-ul Departamentului de Stat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri