Camera Deputaților își schimbă Regulamentul în cazul în care justiția cere ridicarea imunității unui deputat membru al Guvernului

Data actualizării: Data publicării:
nicolicea fb
Eugen Nicolicea Foto: Facebook

Camera Deputaţilor şi-a modificat, miercuri, regulamentul, stabilind, printre altele, că solicitarea adresată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind urmărirea penală a unui membru al Guvernului care este şi deputat trebuie să fie motivată în fapt şi în drept, relatează Agerpres.

ACTUALIZARE. „Presupune clarificare, ca să se înţeleagă inclusiv de cei de la GRECO şi de la MCV că motivarea ridicării imunităţii sau respingerea acestei ridicări se face ţinându-se cont de legislaţia noastră şi cu trimitere la recomandările Comisiei de la Veneţia. În ceea ce ne priveşte, noi respectam aceste criterii doar că nu era precizat în mod expres că vom face referire şi la recomandările Comisiei de la Veneţia”, a explicat pentru Digi24.ro Eugen Nicolicea, președintele Comisiei de regulament.


Totodată, toate argumentele din raportul întocmit de Comisia juridică trebuie să respecte criteriile şi liniile directoare din Raportul Comisiei de la Veneţia privind scopul şi ridicarea imunităţii parlamentare.

S-au înregistrat 252 de voturi „pentru”, unul contra şi două abţineri.

Modificările au fost propuse de deputatul PSD Eugen Nicolicea, preşedinte al Comisiei de regulament, şi aprobate de această comisie. Nicolicea a precizat că aceste modificări au fost realizate în acord cu recomandările din raportul GRECO.

„În cazul în care preşedintele Camerei Deputaţilor primeşte o solicitare din partea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie adresată Camerei Deputaţilor pentru ca aceasta să ceară urmărirea penală a unui membru al Guvernului care este şi deputat, respectiva solicitare este adusă la cunoştinţa Biroului permanent de îndată. Solicitarea trebuie motivată în fapt şi în drept”, prevede textul adoptat.

De asemenea, potrivit noilor prevederi, raportul Comisiei juridice întocmit cu privire la această solicitare va cuprinde toate argumentele, atât în favoarea aprobării cererii, cât şi pe cele împotriva aprobării acesteia.

Argumentele în favoarea aprobării cererii sunt cele formulate de deputaţi, precum şi cele cuprinse în solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. Argumentele împotriva aprobării cererii sunt cele formulate de deputaţi, precum şi cele formulate de ministrul în cauză şi de apărătorii acestuia. Toate argumentele vor fi raportate la îndeplinirea criteriilor şi liniilor directoare pentru ridicarea imunităţii parlamentare cuprinse în capitolul V din Raportul Comisiei de la Veneţia privind scopul şi ridicarea imunităţii parlamentare.

Un alt text nou introdus stipulează că, în cazul în care Camera Deputaţilor nu hotărăşte să ceară urmărirea penală, preşedintele forului legislativ va comunica acest lucru procurorului general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, iar procedura parlamentară se încheie. În prezent, această hotărâre trebuia publicată în Monitorul Oficial.

De asemenea, Regulamentul a fost completat şi în cazul cererii adresate de ministrul justiţiei de reţinere, arestare sau percheziţie a unui deputat. Şi în acest caz raportul Comisiei juridice va cuprinde toate argumentele, atât cele în favoarea aprobării cererii, cât şi împotriva aprobării acesteia. Toate argumentele vor fi raportate la îndeplinirea criteriilor şi liniilor directoare pentru ridicarea imunităţii parlamentare cuprinse în capitolul V din Raportul Comisiei de la Veneţia privind scopul şi ridicarea imunităţii parlamentare.

În cazul în care Camera Deputaţilor nu hotărăşte să aprobe cererea ministrului justiţiei, acestuia i se va comunica în scris de către preşedintele forului legislativ şi procedura parlamentară se încheie, fără să se mai publice în Monitorul Oficial această hotărâre, cum este în prezent.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri