Camera Deputaților a adoptat ultimele două legi ale justiției: organizarea judiciară și funcționarea CSM

Florin Iordache_ parlament_INQUAM_Octav_Ganea

După modificarea Regulamentului propriu și publicarea rapidă în Monitorul Oficial a hotărârii aferente, plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de modificare a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Grație schimbărilor aduse la Regulamentul propriu, opoziția nu mai poate să-și susțină în plen amendamentele respinse, putând lua cuvântul doar la dezbaterile generale. Anterior, a fost adoptat proiectul de modificare a Legii nr. 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM.

Florin Iordache_ parlament_INQUAM_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

ACTUALIZARE 20:34. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat cu 177 voturi „pentru” (PSD, ALDE, UDMR) şi 79 voturi „împotrivă” (PNL, USR) legea 304/2004 privind organizarea judiciară. Nu au fost aprobate alte amendamente faţă de cele adoptate în comisie, cele mai importante modificări privind înfiinţarea unei secţii speciale pentru investigarea procurorilor şi judecătorilor, inăsprirea condiţiilor pentru a ajunge procuror DNA sau DIICOT şi obligativitatea ca procurorul-şef al DNA să obţină avizul CSM dacă vrea să înfiinţeze servicii teritoriale.

 

ACTUALIZARE 19:10. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri pe articole legea 317/2004 privind funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, urmând ca actul normativ să ajungă la vot final înainte de a fi transmis Senatului, care este forul decizional în acest caz. Legea a trecut în forma adoptată de comisia specială, fără a-i fi adusă nicio modificare în plen.

Dezbaterea şi votul pe articole la legea 317/2004 au durat peste două ore şi s-au desfăşurat potrivit noului regulament al Camerei Deputaţilor adoptat în prima parte a zilei.

Din cauza unei defecţiuni a sistemului de vot electronic, votul pe amendamentele admise şi pe articole a fost dat prin ridicare de mâini, iar votul final s-a dat prin apel nominal.

PMP nu a participat nici la dezbaterea pe articole, nici la votul final, după ce deputaţii formaţiunii au părăsit sala de plen acuzând că trei sferturi dintre cei care vor vota o vor face “ca oile”, la indicaţiile liderului de partid.

Liviu Dragnea şi Mihai Tudose au fost şi ei absenţi, atât de la dezbaterea legii, cât şi de la votul final.

Actul normativ urmează să fie transmis Senatului, care este forul decizional în acest caz.

ACTUALIZARE 18.28. Președintele de ședință, Gabriel Vlase (PSD), anunță că a expirat timpul alocat dezbaterii și că trece la votul pe articole.

ACTUALIZARE 17.43. Florin Iordache a citit raportul la proiectul de modificare a Legii CSM. Sunt 172 de amendamente admise și 117 amendamente respinse.

Timpii pentru dezbatere sunt aceiași ca la proiectul precedent: 5 minute de grup parlamentar și 2 minute de deputat neafiliat.

ACTUALIZARE 17.32. Plenul Camerei Deputaților a adoptat pe articole proiectul de modificare a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Mai trebuie dat și votul final.

Se trece deocamdată la dezbaterea proiectului privind modificarea Legii nr. 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM.

PNL a propus retrimiterea la Comisia specială și a acestui proiect. Majoritatea a respins propunerea.

ACTUALIZARE 16.37. Președintele de ședință anunță încheierea dezbaterilor și trece la votarea amendamentelor admise.

ACTUALIZARE16.35. USR propune eliminarea prevederilor din proiect referitoare la înființarea Secției pentru investigarea magistraților.

PNL are o solicitare similară, amintind de memoriul semnat de cei 4.000 de magistrați, care au arătat că o astfel de structură nu trebuie înființată pentru că va avea efecte devastatoare. Deputatul Ioan Cupșa arată și că, prin înființarea secției, DNA nu va mai avea competența de a ancheta cauze în care sunt implicați magistrați, chiar dacă este vorba de fapte de corupție.

Propunerea opoziției a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, primind doar 25 voturi „pentru”, 164 voturi „împotrivă” și 59 de abțineri.

ACTUALIZARE 16.20. Deputatul USR Stelian Ion propune introducerea unui alineat potrivit căruia „Procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiilor independenței functionale, legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei, în condiţiile legii”. 

Amendamentul a fost respins, primind 82 voturi „pentru” și 163 voturi „împotrivă”.

Președintele de ședință anunță că mai este doar un minut pentru dezbateri și vot pe amendamente. După se vor aplica noile reguli, stabilite chiar miercuri.

ACTUALIZARE 16.14. Deputatul USR Lucian Stanciu-Viziteu propune amendamentul potrivit căruia „Sistemul de repartizare aleatorie a cauzelor pe complete de judecată se auditează extern, la fiecare doi ani, sub coordonarea Ministerului Justiției și cu implicarea societății civile si a organizațiilor profesionale ale magistraților. Concluziile auditului sunt publice”.

Propunerea a primit 180 voturi „pentru” și 55 de abțineri, așa că prevederea va fi introdusă în proiectul de lege.

ACTUALIZARE 15.53. Deputatul USR Stelian Ion propune introducerea unui articol nou, potrivit căruia „Procesul echitabil implică respectarea principiului egalității de arme, independenţa instanțelor și a judecătorilor, principiul separării puterilor şi a forţei obligatorii a hotărârilor definitive ale instanţei, precum și durata rezonabilă a proceselor și a respectării dreptului la apărare”. 

Amendamentul este susținut și de PNL.

Propunerea opoziției a fost respinsă, primind doar 84 voturi „pentru” și 139 voturi „împotrivă”.

ACTUALIZARE 15.48. După o pauză de circa 40 de minute, președintele de ședință anunță că dezbaterile continuă și că se va vota cu mâna, deoarece sistemul de vot s-a defectat și nu s-a reușit repararea lui. Votul final s-ar putea da prin apel nominal.

Înainte de pauză, deputatul USR Stelian Ion a propus introducerea unui amendament potrivit căruia „Controlul ierarhic nu poate aduce atingere principiului independenței procurorului”. 

Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a respins propunerea, aceasta primind doar 82 voturi „pentru” și 147 voturi „împotrivă”.

ACTUALIZARE 14.49. Deputatul PMP Robert Turcescu anunță că deputații PMP se vor retrage de la „simulacrul” dezbaterilor și acuză faptul că raportul pe proiect, care are 182 de pagini, a fost distribuit parlamentarilor doar cu o oră în urmă.

ACTUALIZARE 14.42. Deputatul UDMR Marton Arpad susține că majoritatea amendamentelor admise în Comisie provin de la UNJR și CSM. „S-a aprobat un lucru foarte important: egalitatea de arme între apărare și avocare. Procurorul să nu fie deasupra avocatului”, declară Arpad.

„Trebuie curmată acea posibilitate ca, în momentul în care este într-o instanță o dezbatere între avocat și procuror de la DNA, tot DNA, dacă nu se comportă judecătorul cum dorește procurorul, să poată ancheta judecătorul”, explică deputatul UDMR.

Nu mai sunt intervenții la dezbateri generale și președintele de ședință anunță că se va trece la votul pe amendamentele admise.

ACTUALIZARE 14.39. Florin Iordache, președintele Comisiei speciale, declară că „s-au spus multe neadevăruri de la acest microfon”. Deputatul PSD amintește că cele trei legi din pachet s-au adoptat prin asumarea răspunderii, „fără o dezbatere reală”, când ministru al Justiției era Monica Macovei.

„Ce ne dorim noi este o depolitizare a sistemului, o reală independență a judecătorilor”, mai arată Iordache.

Acesta susține că acum „a existat o dezbatere reală” asupra celor trei proiecte și că au fost ascultate toate asociațiile profesionale. „Dorim o Justiție normală, o Justiție în care să nu mai stăm la cheremul șefului. De acum, fără nicio ingerință politică, judecătorii vor putea judeca”, mai declară Iordache.

ACTUALIZARE 14.33. „Sunt onorat să mă adresez astăzi Marii Adunări Naționale a României. Știu că ce am să vă spun astăzi nu va stârni ecou în conștiința dumneavoastră. Este o rușine ce se întâmplă în aceste zile prin forțarea legii, prin forțarea Parlamentului”, declară deputatul USR Ion Stelian.

Acesta atrage atenția că programul de guvernare al PSD nu are mențiuni despre intenția modificării legilor Justiției.

„În loc să modernizați instanțele, în loc să asigurați judecătorilor spații de lucru, ca să nu-și desfășoare activitatea în spații improprii, ca în Africa, dumneavoastră aveți altă grijă, să puneți sub papuc Justiția (...) Grija dumneavoastră este să scăpăm de corupție abrogând eventual Codul Penal”, mai arată deputatul USR.

Referindu-se la Secția care îi va investiga pe magistrați, Stelian spune că va fi un „instrument teribil de presiune asupra judecătorilor și procurorilor”.

ACTUALIZARE 14.25. Deputatul PNL Cătălin Predoiu susține că timpul alocat „este insuficient” în raport cu importanța subiectului și cu miza modificărilor. „O procedură care forțează toate normele de tehnică legislativă (...). Este fără precedent în istoria recentă ca un astfel de proiect, care vizează organizarea Justiției, să nu fie condus de ministrul Justiției (...) Nu v-ați chemat ministrul Justiției la ordine, nu l-ați obligat să fie aici, astăzi, în sală”, mai declară Predoiu.

Deputatul PNL atrage atenția că nu există un studiu de impact la baza proiectului, pentru a ști ce resurse umane sunt în sistem și ce se poate întâmpla pe termen mediu și lung.

Predoiu amintește și de cei 4.000 de magistrați care s-au declarat împotriva modificărilor legilor Justiției, de raportul MCV al Comisiei Europene și de faptul că nu a fost cerut un aviz Comisiei de la Veneția.

„Brusc v-a lovit febra legiferării. Probabil că este o coincidență că v-a lovit exact când a apărut dosarul Belina pe firmamentul Justiției”, a mai spus Cătălin Predoiu.

ACTUALIZARE 14.16. Președintele de ședință, Gabriel Vlase (PSD), anunță că pentru dezbaterile generale au fost alocate 5 minute pentru fiecare grup și 2 minute pentru deputații neafiliați. Pentru amendamente, au fost alocate 30 de minute.

Deputatul PNL Raluca Turcan susține, de la tribună, că „a mai fost îndeplinit un ordin al domnului Dragnea” și reclamă timpul scurt alocat dezbaterilor.

ACTUALIZARE 14.09. Comisia specială prezintă raportul pe proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Raportul are 182 de pagini și conține 146 amendamente admise și 185 amendamente respinse.

ACTUALIZARE 14.06. Grupul PNL a cerut o pauză de 30 de minute. „Bine, 15 minute, e bine și așa”, susțin liberalii. Propunerea a fost respinsă de majoritatea PSD-ALDE-UDMR.

Deputatul PNL Ioan Cupșa propune retrimiterea la Comisia specială, pe motiv că raportul conține „multe neclarități” și necorelări și ar include texte neconstituționale. Și această propunere a fost respinsă, primind doar 69 voturi „pentru” și 133 voturi „împotrivă”.


Legea privind organizarea judiciară și Legea privind organizarea și funcționarea CSM au fost puse pe ordinea de zi a plenului de miercuri după ce membrii Comisiei Iordache au dezbătut în ritm alert proiectele de lege și au adoptat rapoarte de admitere cu amendamente. Anterior, plenul Camerei Deputaților a aprobat modificările dorite de majoritatea PSD-ALDE-UDMR la Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor.

Principalele modificări aduse Legii privind organizarea judiciară vizează înființarea Secției speciale care să-i investigheze pe judecători și procurori, înăsprirea condiţiilor pentru a ajunge procuror DNA sau DIICOT şi obligativitatea ca procurorul-şef al DNA să obţină avizul CSM dacă vrea să înfiinţeze servicii teritoriale.

Un alt amendament adoptat prevede că soluţiile adoptate de un procuror pot fi infirmate de procurorul ierarhic superior, dacă acesta le apreciază ca fiind nelegale sau netemeinice. Noutatea constă în introducerea noţiunii de netemeinicie, până acum soluţiile unui procuror putând fi infirmate de superiorul ierarhic dacă erau considerate doar nelegale.

„Soluţiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice”, se arată în alin. 3, modificat, al articolul 64 din Legea 304/2004.

În prezent, soluţiile adoptate de procuror pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, doar când erau apreciate ca fiind nelegale.

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei, condusă de social-democratul Florin Iordache, a adoptat luni, cu 14 voturi „pentru” şi 5 voturi „împotrivă”, un raport de admitere pentru proiectul de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciară.

În ceea ce privește modificările la Legea 317/2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, Comisia Iordache a aprobat ca Inspecția Judiciară să rămână o structură în cadrul CSM. Coaliția PSD-ALDE a renunțat astfel la propria variantă, cea potrivit căreia se înființa o nouă structură care să controleze Inspecția Judiciară. În schimb, din noua variantă PSD-ALDE, inspectorul-șef al Inspecției Judiciare a căpătat puteri sporite, mai puțin aceea de a formula propuneri de revocare a procurorului general și procurorilor-șefi ai DNA și DIICOT.

Prevederile care ar fi acordat magistraților o imunitate sporită au fost aprobate de Comisia specială și, apoi, respinse, după ce reprezentanții USR au anunțat că nu mai susțin amendamentul și că votul inițial a fost dat din cauza vitezei prea mari în care se desfășurau dezbaterile.

Un alt amendament adoptat de Comisia Iordache prevede că președintele Secției de judecători a CSM este, de drept, și președintele CSM.

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate