Când vor decide liderii PNL și PSD dacă intră împreună la guvernare

Robert Kiss Data actualizării: Data publicării:
liderii pnl discuta in sedinta
Conducerea PNL se reunește, luni, în ședința Biroului Politic Național, unde echipa de negociere va prezenta concluziile discuțiilor cu USR și PSD. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Primele discuții oficiale dintre PNL și PSD au transmis semnalul unei reconcilieri între cele două partide. După discuțiile de joi seara, Marcel Ciolacu a anunțat că își asumă „proiectul” unei guvernări cu PNL, în timp ce Florin Cîțu a spus că deși „nu putem pestnoaptsă spunem că totul estroz întrPNL și PSD”, „putem să spunem că suntem responsabili”. Președintele PNL a lăsat însă deschisă și posibilitatea unei coaliții cu USR, spunând că decizia o ia partidul.

PSD și PNL nu vor mai negocia oficial până săptămâna viitoare, susțin surse politice. Este posibil, însă, ca liderii să se mai întâlnească neoficial, așa cum au făcut-o în mai multe rânduri zilele trecute. 

PSD a programat pentru luni, la ora 11, o ședință a Consiliului Politic Național. Surse din partid spun că la ședință va fi aprobat mandatul de negociere pentru intrarea partidului la guvernare. Între timp, social democrații au primit de la ministrul interimar al Finanțelor execuția bugetară în funcție de care vor să propună măsurile din programul de guvernare. 

„Primul lucru pe care l-am cerut ieri a fost execuția bugetară, pentru a ști resursele pe care ne bazăm și pe baza lor să venim cu propunerile urgente”, a declarat, vineri, prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu.

Social democrații vor să transmită public că nu sunt interesați de funcții și că îi interesează doar măsurile pe care urmează să le ia guvernul, motiv pentru care partidul nu va avea luni și un mandat de negociere pe funcțiile din Guvern. 

Citește și Marcel Ciolacu: Cred că și domnul Cîțu a realizat că nu mai poate fi prim-ministrul României. Funcțiile nu se vor mai împărți în fes

Tot luni, conducerea PNL se va reuni în ședința Biroului Politic Național, unde echipa de negociere va prezenta concluziile discuțiilor cu USR și PSD.

Președintele PNL a declarat vineri că decizia despre viitorul guvern se va lua în partid. „Mergem în Partidul Național Liberal cu concluzia celor două discuții, iar decizia o va lua Partidul Național Liberal, nu președintele PNL”, a spus Florin Cîțu.

Declarațiillui Cîțu vin în contextul în carpreședintelPSD a dat de înțeles că celdouă formațiuni s-ar fi înțelepentru formarea unui viitor guvern PSD-PNL-UDMR.

Un semnal a fost dat vineri de ambii lideri, atât Marcel Ciolacu cât și Florin Cîțu trasmițând mesaje de pace, după ani de zile în care s-au atacat public constant. 

Acum, nu putem pestnoaptsă spunem că totul estroz întrPNL și PSD, dar ceea cputem să spuneestcă suntem responsabili. Am pornit la acest drum pentru a facun Guvern, nuităm la cea mai bună soluțipentru PNL și pentru România. Trebuisă găsim o formulă prin carsă guvernăm România în următoarea perioadă. Dar, repet, decizia pentru PNL va fi luată în PNL”, a spus Cîțu.

În PNL părerile sunt împărțite, iar mai mulți lideri au cerut public o coaliție cu USR.

Vicepreședintele PNL, Alexandru Muraru, susține că „orice colaborare cu Partidul Social Democrat este dezavantajoasă din punct de vedere politic, guvernamental, ideologic și ca proiecție politică pentru 2024”, în timp ce Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6, spune că nu își dorește „refacerea USL” și că la nivel local nu va strica majoritățile existente.

În ședința Biroului Politic Național de luni, partidul trebuie să aleagă între PSD și USR. Foștii parteneri de guvernare de la USR cred că sunt șanse mici să se refacă Coaliția. „Nu vor să o refacă pentru că nu vor să stea la mâna lui Orban”, spun surse din partid, referindu-se la majoritatea fragilă pe care ar avea-o PNL, USR și UDMR.

Până luni, între liderii PNL și cei ai USR nu a mai fost stabilită nicio întâlnire.

Citește și Kelemen: Într-o majoritate largă trebuie reformă constituţională. Nu poți spune că faci totul şi apoi cauți premier la mica publicitate

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri