CANDIDATURĂ OFICIALĂ. Cale liberă pentru Liviu Dragnea pentru șefia PSD

Data publicării:
liviu dragnea tribuna psd facebook-2

ACTUALIZARE 12:00 Liviu Dragnea este oficial candidat pentru funcţia de preşedinte al PSD. Intră în cursa electorală internă fără nicio emoţie însă - are susţinerea masivă a întregului partid, spre deosebire de singurul său contracandidat, senatorul Daniel Savu. Liviu Dragnea şi-a anunţat candidatura în faţa organizaţiei pe care o conduce - filiala din Teleorman a PSD.


Vreau să vă anunț că m-am hotărât să candidez la președinția PSD (aplauze). Recunosc că nu a fost ușor de luat această decizie din mai multe motive, unul îl știți foarte bine, se vorbeste la tv despre el. Unii spun că această decizie poate să reprezinte un risc pentru mine. Îmi asum acest risc”, a declarat Liviu Dragnea. 

Întrebat ulterior dacă riscul despre care vorbește este posibilitatea de a fi condamnat în apel în dosarul referendumului, Liviu Dragnea le-a spus jurnaliștilor că „nu vrea să amestece lucrurile”.

Înalta Curte pentru Casație și Justiție a stabilit pentru luni, 28 septembrie, primul termen de apel în dosarul „Fraudă la referendum”. În apel, completul va fi format din cinci magistraţi. Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanță la un an de închisoare cu suspendare în acest dosar, dar decizia ÎCCJ din 15 mai nu a fost definitivă şi a fost contestată de DNA.

Liviu Dragnea a declarat în primăvară că va demisiona din toate funcţiile politice, dacă va fi condamnat.

Liviu Dragnea a fost întrebat și cum explică faptul că de la evenimentul de astăzi lipsesc lideri importanți ai partidului, iar președintele interimar al PSD a explicat că el le-a cerut să nu vină.

Nu știu la ce se referea dl. Iliescu, pentru că eu nu l-am cunoscut personal pe Ceaușescu”, a comentat, ușor ironic, Liviu Dragnea observația că președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, critica zilele trecute modul de alegere a viitorului lider al PSD - în premieră, prin votul tuturor membrilor. Ion Iliescu spunea că tehnic acest lucru nu este posibil și amintea că Ceaușescu a încercat o astfel de metodă.

La Congresul din 11 octombrie, peste 400 de mii de social-democraţi îşi vor alege preşedintele.


Este pentru prima dată când vor putea vota toţi membrii simpli de partid, iar aceştia par a fi încântaţi de idee. Unii au deja conturată o opţiune clară în timp ce alţii nu prea ştiu cine va candida. Oricum, în teritoriu au început deja pregătirile. Şefii de filiale au fost chemaţi la judeţ pentru a li se transmite cum vor decurge alegerile.

Comuna Letca Nouă, judeţul Giurgiu. Domnul primar Marian Negru, care este şi şeful filialei, tocmai ce s-a întors de la judeţ şi îi convoacă pe membrii de partid chiar în biroul său pentru a le da ultimele veşti. Printre ei şi nea Nicu, cel mai vechi membru de partid din sat.

Nicu Luca are propria viziune despre vechimea sa în PSD: „Sunt vechi ca ţuica, ai văzut, ţuica cu cât este mai veche este mai bună. Da să nu fie de prune, să fie de fructe. Vinul se cam acreşte”.

Şedinţa începe. Primarul Marian Negru le explică ce vor trebui să facă pentru a-şi alege preşedintele.

- Cum e la noi, avem trei sate, facem o singură secţie, oamenii îi vor înştiinţa şi vor veni să voteze la secţie, o să facem aici la centru.

Primarului i se cer lămuriri:

- Numai membrii de partid sau şi persoane...

- Numai membrii de partid

- Nu simpatizanţi...

- Nu, numai membrii de partid, membrii care sunt înscrişi.

Îi lăsăm pe social-democraţii din Letca să se lămurească şi dăm o fugă până în satul vecin: Clejani. În centrul satului îl găsim pe viceprimarul Costin Constantin, care este şi vicepreşedintele filialei. Până în acest moment nu s-a lămurit care vor fi candidaţii le şefia partidului.

Costin Constantin, vicepreşedinte PSD Clejani: „Păi, domnul Dragnea, după câte am auzit la nivel central, domnul... stai un pic, ce vrea asta, ia stai un pic...(Fuge până la o mașină a poliției, apoi revine) Eram la...La... aşa, deci domnul Liviu Dragnea şi din ceea ce am văzut la tv, la modul oficial încă nu au sosit informaţii legate de persoanele care vor mai candida la preşedinţia partidului”.

În biroul primarului din Letca Nouă s-a trecut deja la dezbateri politice. Şeful filialei pare să aibă deja conturată o opţiune.

- Din punctul meu de vedere, cred că domnul Liviu Dragnea este persoana cea mai potrivită pentru acestă funcţie. Eu personal îl susţin. Sincer să fiu, de Negoiţă nu prea eram încântat.

- Nici eu. Negoiţă sau foiţă, deci e subţire, e subţire.

- A avut curajul domnul Dragnea să preia greutatea partidului în spate. Păi şi domnul Ponta, d-aia a avut curajul să se retragă în linişte ca să nu aducă greutăţi partidului, să nu îl tragă în jos, opinează Ilie Anica.

Invariabil, discuţia alunecă şi către viitorul ideologic al partidului.

- Românul este acela care vede un nevoiaş băgat în noroi, îl scoate afară, îl spală şi îi dă să mănânce. Ăla înseamnă un adevărat creştin şi un adevărat om de stânga, mai spune Ilie Anica, membru PSD.

Iar, în final, nea Ilie trage concluzia: „Politica şi toate cele e ca un borcan de miere. Când ai băgat mâna în ea şi nu ai avut acest opritor şi ai scăpat-o până la cot, te-ai nenorocit”.

Aproximativ 400 de mii de social democraţi îşi vor alege preşedintele în data de 11 octombrie.

Citiți și:

DINASTIA PSD. Povestea celui mai mare și mai puternic partid din România

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri