Carmen Dan nu demisionează: "Guvernul e politic. Retragerea miniştrilor se aprobă în Coaliţie"

Data actualizării: Data publicării:
carmen dan inquam photos

Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a anunţat joi seară că a trimis Corpul de control al ministrului la IGPR pentru verificări în legătură cu respectarea procedurilor în cazul incidentului în care poliţistul Eugen Stan a fost implicat în 2016, ea susţinând că şeful IGPR a ştiut despre implicarea acestuia în incident. Ea a prezentat şi o cronologie a faptelor de la momentul anunţului său în legătură cu propunerea de înlocuire a lui Bogdan Despescu cu Cătălin Ioniţă la conducerea IGPR, prezentând un document în care Ioniţă îi dădea acceptul pentru ocuparea funcţiei. În ceea ce priveşte demisia sa, ea a afirmat că miniştrii sunt validaţi în coaliţie, unde li se şi aprobă retragerea.

carmen dan inquam photos
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

ACTUALIZARE 23.20. Premierul Mihai Tudose a postat, joi seară, un mesaj pe Facebook în care demontează şirul evenimentelor prezentat de Carman Dan.

”Doamna Carmen Dan recunoaşte cã la ora 6:27 a fost sunatã de domnul chestor Ioniţã, care a anunţat-o cã doreşte sã se vadã cu domnia sa. În acea dimineaţã, i-a transmis acesteia cã nu vrea sã fie şef al IGPR. Şedinţa de Guvern a avut loc la ora 13:30. Atunci am anunţat cã nu îl numesc pe domnul chestor Ioniţă, că nu îl demit pe domnul chestor Despescu şi cã aştept un raport de la dânsul. La acea orã, toate televiziunile titrau cã domnul chestor Ioniţã nu doreşte sã fie noul şef al IGPR. Cum poate spune cineva cã anunţul meu de la ora 13:30 l-ar fi putut face pe domnul chestor Ioniţă sã se rãzgândeascã? Trageţi dumneavoastră concluziile”, este mesajul postat de Mihai Tudose.


"Am dispus trimiterea corpului de control al ministrului la IGPR pentru aspecte care privesc aspecte legate de agresiunea din 10 decembrie 2016, înregistrat la secţia 18. În acest caz, autorul era indicat ca fiind agentul Eugen Stan de la Brigada Rutieră.

Am decis verificarea considerând că o instituţie implicată direct în gestionarea evenimentelor nu se poate verifica singură.

La nivel MAI, exista un ordin care reglementează o procedură de raportare, documentul prevede procedura de raportare, inclusiv timpii, aceştia fiind de ordinul minutelor.

Aceste tip de evenimente, care privesc fapte penale comise de angajaţi se încadrează în evenimente despre care să fie informate toate structurile, până la nivel de minister. Fişa de eveniment e întocmită conform acestor proceduri. Informaţia că autorul e poliţist la Brigada Rutieră a ajuns obligatoriu la cunoştinţa lui Bogdan Despescu. 

Legat de propunerea de împuternicire a lui Cătălin Ioniţă: 

Am dovada acceptului exprimat de el pentru ocuparea funcţiei de şef al poliţiei dacă premierul ar fi acceptat propunerea de eliberare din funcţie a lui Despescu. Acest acord a ajuns şi la premier.

Pe de o parte avem documente, pe de alta vorbe. Acordul a fost semnat de Cătălin Ioniţă marţi, înainte ca eu să dau declaraţia publică privind propunerea de demitere a actualului şef al poliţiei. Marţi am avut o discuţie clară cu Ioniţă care a acceptat propunerea. După discuţie a semnat acordul prin care acceptă împuternicirea.  

Marţi seară au urmat apoi atacuri virulente în spaţiul public la adresa familiei şi a activităţii sale profesionale. Miercuri dimineaţă, la 6.27, am primit un mesaj telefonic de la Ioniţă în care solicita să se prezinte la minister pentru discuţie. Înainte de a pleca la şedinţa de Guvern mi-a raportat că are reţineri să meargă mai departe. Am stabilit să aşteptăm decizia premierului privind propunerea de schimbare a lui Despescu. 

A urmat apoi ieşirea premierului Tudose care a anunţat că nu-l va schimba din funcţie pe chestorul Despescu. După şedinţa de Guvern mi-a cerut să avem o dicuţie în biroul dânsului. Nu m-a întrebat nicio clipă despre chestorul Ioniţă. Miercuri, nu am avut nicio discuţie cu premierul referitoare la Ioniţă, iar de la MAI nu a plecat niciun comunicat oficial referitor la acesta. 

Dacă premierul avea dubii referitor la persoana propusă de mine putea să le clarifice pe loc. Nu ştiu eu ce s-a întâmplat cu chestorul Ioniţă în aceste două zile. Sunt chestiuni pe plan personal şi el le poate explica.

Nu ştiu ce răspuns se aştepta să primească premierul în discuţia telefonică după ce, cu două ore înainte anunţa că nu îl schimbă pe şeful Poliţiei. Cum ar fi putut să răspundă că doreşte să ocupe o funcţie care nu mai era disponibilă?

De aceea, pot să înţeleg această dublă poziţionare sub presiune a chestorului Ioniţă, dar de aici şi până să fiu eu acuzată de minciună e o cale lungă.

Legat de demisie, guvernul e unul politic, iar miniştrii sunt nominalizaţi şi validaţi în forurile statutare ale partidelor din coaliţie, tot acolo se validează retragerea lor din Guvern".


Carmen Dan, a declarat, joi, la ieşirea de la Parchetul General, unde a fost audiată în dosarul în care a reclamat că a găsit un microfon în locuinţa sa, că va aduce lămuriri "cât de curând" legate de declaraţiile premierului Mihai Tudose, care a acuzat-o că l-a minţit. Carmen Dan a refuzat să răspundă dacă va demisiona.

Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri seară, că nu mai doreşte să mai lucreze cu ministrul de Interne Carmen Dan pentru că l-a ”minţit” şi că, dacă îşi va prezenta demisia o va accepta.

El a spus că a fost ”minţit” de ministrul Carmen Dan, care l-a informat că cel pe care l-a propus pentru postul de şef al Poliţiei Române, Cătălin Ioniţă, acceptă funcţia, dar, când l-a sunat personal, acesta a refuzat categoric.

”Un ministru care îşi permite să mă mintă în halul acesta... nu mai am ce să mai lucrez”, a declarat Mihai Tudose.

Întrebat ce înseamnă acest lucru, Tudose a precizat că, dacă ministrul Dan îşi va prezenta demisia, o va accepta. ”Dacă va fi lăsată, va demisiona”, a precizat premierul.

Premierul a explicat că, în condiţiile în care nu avea un înlocuitor pentru funcţia de şef al Poliţiei Române, nu putea accepta propunerea de demitere, mai ales că dorea clarificări de la Bogdan Despescu.

Mihai Tudose - care joi s-a întâlnit cu şeful Poliţiei Române, Bogdan Despescu, la sediul Guvernului - a spus că aşteaptă de la acesta, în cel mult o săptămână, două chestiuni foarte clare: în primul rând vinovaţii, care să fie deferiţi justiţiei, ”de la colegii de ture care nu şi-au recunoscut colegul”, până la şefii ierarhici care ”ar fi trebuit să ştie că a mai fost cercetat” şi ”un set de măsuri care să rezolve problema” şi să se redea încrederea populaţiei în Poliţie.

Ministrul Carmen Dan a anunţat, marţi, că a transmis premierului propunerea de schimbare din funcţie a şefului Poliţiei Române Bogdan Despescu, care va fi înlocuit de Cătălin Ioniţă ca interimar, ea spunând că este total nemulţumită de explicaţiile pe care le-a primit din partea Poliţiei Române în cazul poliţistului acuzat de agresiuni sexuale şi consideră insuficiente măsurile anunţate.

Şeful Poliţiei Române are rang de secretar de stat, iar ordinul de eliberare din funcţie a acestuia ar trebui semnat de premierul Mihai Tudose.

Poliţistul de la Brigada Rutieră a Capitalei acuzat de agresiuni sexuale, cele mai recente victime fiind doi copii din sectorul 6 al Captalei, a fost arestat preventiv marţi pentru 30 de zile.

Citiţi şi:

Semnalul dat de premierul Tudose prin refuzul de a-l demite pe șeful Poliției

Premierul nu-l demite pe șeful Poliției. Carmen Dan a fost la Parlament, după o discuție cu Mihai Tudose

Victor Ponta: Carmen Dan vrea să își dea demisia, dar nu o lasă Liviu Dragnea

 
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri