Căsătorie ratată la Dubai. MAE reacționează și anunță măsuri referitoare la platforma electronică de comunicare cu consulatele

Data publicării:
verighete pe o tastatura de laptop
FOTO: Guliver/GettyImages

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a dispus reanalizarea şi modificarea textelor generate automat de platforma www.e-consulat.ro pentru evitarea mesajelor neclare care pot induce în eroare solicitantul. Reacția vine după ce au apărut relatări în spațiul public despre cazul unui cuplu care nu s-a putut căsători la Consulatul General al României din Dubai, deși depusese online actele necesare.

Raluca Mureșan, vlogger de turism, a încercat să se căsătorească la consulatul României din Emiratele Arabe Unite. A ajuns acolo în ziua în care era programată, îmbrăcată în rochie albă, cu buchet și flori în păr. Surpriză, însă: programarea pe care o făcuse online nu era valabilă, iar actele lor nu au fost înregistrate. Mureșan a povestit la Matinalii Digi FM experiența prin care a trecut.

Deşi a existat o confirmare a primirii actelor, precum şi o programare online pentru oficierea căsătoriei, aceasta nu a avut loc. Un angajat al consulatului a declarat că mail-ul de confirmare a datei de oficializare a căsătoriei se trimite automat şi că „nu trebuie luat în seamă”, fiind „greşeală de sistem”. 

„Ca urmare a mesajelor publicate pe social media cu privire la acest incident, conducerea MAE a dispus verificarea de urgenţă a comportamentului funcţionarului consular în cazul semnalat şi a modului în care a fost gestionat dialogul cu cetăţenii români care s-au prezentat la consulat. MAE regretă pe deplin situaţia creată şi consecinţele neplăcute pentru persoanele implicate. MAE reiterează faptul că a fost deja declanşat, ca demers prioritar, un amplu proces de analiză internă care vizează identificarea măsurilor necesare, inclusiv a celor care vor presupune eventuale modificări legislative, pentru implementarea unor proceduri de debirocratizare a serviciilor consulare”, precizează MAE într-un comunicat citat de Agerpres.

MAE anunță că este în curs „un demers amplu de evaluare pentru identificarea serviciilor consulare care ar putea fi efectuate exclusiv online”, fără prezentarea solicitantului la sediul misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare, cu luarea în considerare inclusiv a modificărilor legislative necesare în acest scop.

„Totodată, conducerea MAE a dispus reanalizarea şi modificarea textelor generate automat de platforma www.e-consulat.ro pentru evitarea mesajelor neclare care pot induce solicitantul în eroare”, menţionează ministerul.

MAE, precizări despre cazul de la Dubai

În ce priveşte situaţia specifică semnalată, MAE precizează că, în data de 3 noiembrie, persoanele în cauză au formulat o cerere online pentru o programare în vederea depunerii documentelor necesare încheierii unei căsătorii. Ministerul de Externe adaugă însă că, potrivit normelor de aplicare a Legii nr. 119/1996, înainte de oficierea căsătoriei, „dosarul complet trebuie depus personal la sediul misiunii diplomatice, se semnează declaraţiile în faţa consulului şi se efectuează programarea pentru oficierea căsătoriei”, care poate avea loc, conform legii, numai după 10 zile de la data depunerii documentelor.

„MAE precizează că, potrivit art. 42 alin. (1) lit. c din normele de aplicare a Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru oficierea căsătoriei este necesară prezentarea unui certificat medical privind starea sănătăţii, întocmit pe formular-tip, care trebuie să poarte numărul de înregistrare, data certă, sigiliul/ ştampila unităţii sanitare, semnătura şi parafa medicului. Acest certificat medical este valabil 14 zile de la data emiterii şi trebuie să cuprindă menţiunea expresă că persoana se poate sau nu se poate căsători. Certificatele medicale emise de instituţii medicale în străinătate pentru uzul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României trebuie să conţină toate rubricile şi să fie însoţite de traducerea în limba română legalizată, cu apostilă sau supralegalizare, după caz”, se mai arată în comunicat.

Conform MAE, în sensul evitării unor costuri suplimentare legate de traducerea actelor, certificatele medicale supralegalizate de către autorităţile emirateze competente pot fi prezentate Consulatului General al României la Dubai în limba engleză.

MAE precizează că aceste informaţii se regăsesc pe platforma www.econsulat.ro, meniul „Acte de stare civilă”, sub-meniul „Înregistrarea (oficierea) căsătoriei” la misiunea diplomatică/oficiul consular, iar toate informaţiile necesare prestării acestui serviciu consular sunt publicate şi pe site-ul Consulatului General al României la Dubai - http://dubai.mae.ro/node/855. 

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri