Sari la conținut

Cât ne costă o zi de activitate a unui deputat în campanie

Săptămâna aceasta deputaţii au lucrat doar două zile, apoi au plecat în teritoriu pentru campanie. Se vor întoarce la muncă abia pe data de şapte iunie. Banii şi toate beneficiile şi le vor încasa însă.

Bugetul Camerei Deputaţilor este pentru anul 2016 de aproximativ 340.700.000 de lei. Dacă este să facem un calcul simplu, anual, un singur parlamentar ne costă undeva la 900 de mii de lei. Dacă ducem calcul mai departe ne rezultă că zilnic cheltuim cu un deputat undeva la 2.500 de lei.

Astfel, pentru cele 18 zile în care un deputat se află exclusiv în campanie se cheltuiesc, de la bugetul de stat 45.000 de lei. Senatorii au fost si mai grăbiţi. Au renunţat să mai vină la muncă pentru a merge în campanie încă de la începutul săptămânii trecute.

Făcând acelaşi calcul ne rezultă că, în fiecare zi, cheltuim cu un singur senator undeva la 2.100 de lei. Asta înseamnă că în toată acestă perioadă de campanie în care aleşii nu sunt la Senat să muncească ci în teritoriu, ne costă un singur ales undeva la 55.000 de lei.

Analiştii merg şi mai departe şi spun că intituţiile statului ar trebui să verifice dacă nu cumva logistica de la cabinetele parlamentare nu este folosită în campania electorală, în interes de partuid.

"Parlamentarii, chiar dacă pretind că au activităţi în teritoriu, ei de fapt folosesc atât infrastructura şi logistica pe care o au la dispoziţie în birourile parlamentare pentru campania electorală, iar asta este deturnare de fonduri. Iar DNA ar trebui să se uite mai atent la cum se folosesc maşinile parlamentare, angajaţii de la birourile parlamentare pentru astfel de activităţi," spune Adrian Moraru, director adjunct IPP.

Senatorii şi deputaţii au lăsat în urmă sute de proiecte de legi care ar fi trebuit dezbătute şi votate.

Numirea unor judecători la Curtea Constituţională reprezintă una dintre problemele importante pe care senatorii şi deputaţii le lasă nerezolvate. De asemenea, la Senat se amână discutarea cazului Titus Corlăţean, în timp ce la Camera Deputaţilor, de asemenea, se amână discutarea revocării din funcţie a lui Valeriu Zgonea.