Cât va mai suporta Liviu Dragnea ca Viorica Dăncilă să îi spună „nu”. Explicaţiile politologului Andrei Ţăranu

Data actualizării: Data publicării:
dancila dragnea cex - ganea
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganes

Viorica Dăncilă simte şi ştie că are puterea pe care cel puţin o perioadă va putea să o folosească în ceea ce o priveşte, a declarat la Digi24 politologul Andrei Ţăranu. El a făcut o radiografie a situaţiei dificile în care este PSD şi a arătat că Liviu Dragnea nu ar avea cum să ia atitudine contra premierului, cu atât mai mult cu cât se apropie alegerile europarlamentare.

Relaţia dintre Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea s-a răcit ca urmare a refuzului premierului de adopta ordonanțele de urgență pe teme de justiție.

"Viorica Dăncilă a început să se autonomizeze faţă de Liviu Dragnea de o lună şi jumătate, probabil că tensiunea tot mai puternică a fost legată de ordonanţele pe justiţie. O parte din PSD se aştepta ca ea să rezolve odată pentru totodeauna această problemă.

Viorica Dăncilă simte şi ştie că are puterea pe care cel puţin o perioadă va putea să o folosească în ceea ce o priveşte, o altă parte a PSD simte că a pierdut puterea şi încearcă să îl preseze pe Dragnea să ia măsuri asupra prim-ministrului. PSD nu mai are majoritatea în Camera Deputaţilor, abia reuşeşte să strângă nişte majorităţi extrem de fragile.

Din punct de vedere al imaginii, PSD nu stă tocmai bine, toate sondajele arată un PSD care pierde teren în rândul electoratului şi al structurilor organizate de partid.

Organizaţii importante, cum sunt cele din Olt, Dâmboviţa, au dezertat, probabil ca şi altele să facă aceeaşi mişcare.

Nu cred că Dragnea din februarie 2018 mai este Dragnea din mai 2019.

Urmează alegeri, iar în perioada de alegeri, cea mai proastă idee ar fi să genereze un scandal legat de o posibilă schimbare a guvernului şi a premierului.

Apare întrebarea dacă mai poate PSD să găsească o garnitură de miniştri şi un prim-ministru atât de repede.

PSD are nevoie de un scor relativ bun în alegerile europarlamentare, pentru a pregăti campania pentru prezidenţiale.

După europarlamentare, dacă obţine un scor bun probabil va încerca să o schimbe pe Viorica Dăncilă, care mai degrabă va urma calea lui Tudose decât pe cea a lui Grindeanu.

Dacă nu va obţine un scor foarte bun, măcar o treime, PSD se va afla într-o situaţie extrem de dificilă şi vom vedea probabil extrem de multe plecări sau presiuni la adresa lui Liviu Dragnea. S-au tot făcut presiuni, dar acum se confruntă cu forţe care s-ar putea să îl depăşească. Sunt forţe nu doar din interior, ci şi din exterior care îl pun la îndoială. Numele lui e discutat, mai degrabă decât al PSD, aşa că avem o întreagă situaţie extrem de instabilă politic", a explicat Andrei Ţăranu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri