Cătălin Predoiu: Victor Ponta nu este şantajabil, până la proba contrarie / Ar fi o nenorocire dacă PSD va da preşedintele României

Data publicării:
km 0

Dreapta românească este cea care va da preşedintele în urma alegerilor din noiembrie – este convingerea fermă a invitaţilor emisiunii Kilometrul 0 la Digi24, vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu şi prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu. Ar fi o nenorocire pentru democraţia românească dacă social-democraţii ajung din nou la Cotroceni, adaugă fostul ministru al Justiţiei, aflat acum din nou la aceeaşi masă cu fostul coleg de guvernare. Cătălin Predoiu mai este de părere că liderii de partide, indiferent de orientare, nu sunt şantajabili. În caz contrar, crede el, oameni ca Vasile Blaga, Crin Antonescu sau Victor Ponta nu ar fi ajuns „niciodată” într-o astfel de poziţie. Până la proba contrarie însă.

Prim-vicepreşedintele PDL este convins că dreapta românească va fi victorioasă în alegerile prezidenţiale din noiembrie: „Noi vom da preşedintele României. Sunt absolut convins de acest lucru. Categoric convins”, spune Cătălin Predoiu. 

Vicepreşedintele PNL îl completează cu argumente: „De ce credeţi că Victor Ponta e atât de disperat şi face atât de multe mişcări imprudente şi chiar ciudate şi critică atât de acerb construcţia pe care noi vrem s-o facem? (...) Până în 40% din populaţie se declară de stânga şi circa 60% din populaţie se declară de dreapta. Problema noastră este următoarea: reuşim să facem un proiect şi să aducem un candidat care să ia 60%? Asta e problema noastră. Deci noi plecăm de la ceea ce aşteaptă populaţia României: un proiect şi un candidat de dreapta. De-aia Victor Ponta este disperat şi încearcă să facă orice joc, de regulă necinstit şi nefiresc pentru o societate democratică”, spune Eugen Nicolăescu.

Nu-l putem lăsa pe domnul Ponta la Cotroceni şi nici vreo clonă de-a domnului Ponta şi nici orice alt reprezentant al Partidului Social Democrat. Noi trebuie să spunem răspicat: pentru această ţară va fi o nenorocire dacă PSD va da preşedintele. Ar fi o nenorocire pentru democraţia românească. Acest scop trebuie să ne îndemne pe toţi să facem concesii şi să fim constructivi”, completează democrat-liberalul Cătălin Predoiu.

***

Invitaţii emisiunii Kilometrul 0 la Digi24, vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu şi prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu, au răspuns şi întrebărilor Testului de sinceritate:

Testul de sinceritate:

Î: Religie sau istoria religiilor în şcoli?

Cătălin Predoiu: Istoria religiilor. Opţional religie, dacă vreţi, vă dau un răspuns şi mai complet.

Eugen Nicolăescu: Acelaşi răspuns.

Î: E bine ca profesorii de religie din şcolile de stat să fie supervizaţi de episcopia sau de ierarhul local?

Eugen Nicolăescu: Nu cred. Pentru că statul român e laic.

Cătălin Predoiu: Eu sunt ceva mai rezervat. Este o disciplină deja introdusă şi oricum mai multă coerenţă n-ar strica.

Î: Aţi fost membru PCR?

Eugen Nicolăescu: Da. Când m-au obligat de la serviciu. Dacă voiam să mai promovez, trebuia mă fac membru de partid. Dacă nu, trebuia să stau cuminte. Simplu.

Î: Aţi fost mândru când aţi fost făcut pionier?

Cătălin Predoiu: Cred că da, era un eveniment care era, pentru clasă, deosebit. Ce ştiam noi...

Î: Criza din Ucraina şi agresivitatea Rusiei face ca exploatarea gazelor de şist să fie o prioritate?

Cătălin Predoiu: Exploatarea gazelor de şist este un subiect de discuţie pentru toată Europa, nu numai pentru România. Şi cred că această criză l-a adus din nou în atenţie. Securitatea energetică a României trebuie să fie o preocupare pentru orice guvernare viitoare.

Eugen Nicolăescu: În acest moment n-am o părere personală, dar cred că o discuţie serioasă în societate, şi mai ales pe problemele strategice pe care trebuie să le stabilească România, atunci trebuie să dea un răspuns şi la o asemenea problemă.

Î: Există un grup în serviciile de informaţii care încearcă să manevreze deciziile politice?

Cătălin Predoiu: Habar n-am, dar nu cred... Am interacţionat cu serviciile de informaţii în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi pot să vă spun că din ce am văzut acolo totul este profesional şi legal.

Î: Credeţi că ar trebui să li se confişte averea celor dovediţi corupţi?

Eugen Nicolăescu: Poate că ar trebui să existe o asemenea abordare pentru o perioadă, că poate descurajează pe alţii.

Î: Este 1 iunie. Avem în România 60.000 de copii în sistemul de protecţie socială. Doar 2241 sunt declaraţi adoptabili, pentru că toată metodologia de adopţie durează foarte mult timp.

Eugen Nicolăescu: Cred că e o problemă pentru România şi ar trebui să promovăm o legislaţie care să încurajeze adopţia. În felul acesta, copiii ar putea să se dezvolte mult mai bine şi ar putea într-adevăr să se integreze în societate şi să aibă performanţe.

Cătălin Predoiu: Aş vrea să mai adaug eu o cifră la fel de scandaloasă: 11.000 de copii din Moldova, deci partea de est a României, trăiesc la ora asta fără unul sau ambii părinţi, care sunt plecaţi la muncă în străinătate pentru că nu găsesc de muncă aici. Şi acei copii sunt o problemă umanitară deja, nu sunt doar o problemă socială. Sunt categoric pentru suplimentarea personalului administrativ care să se ocupe şi de acei copii şi de cei pe care i-aţi nominalizat. Nu sunt neapărat pentru simplificarea procedurilor de adopţie, dar sunt categoric pentru suplimentarea aparatului care să se ocupe profesional de această problemă.

(...)

Î: Crin Antonescu este şantajabil?

Eugen Nicolăescu: Cred că este unul dintre politicienii care nu sunt şantajabili.

Î: Vasile Blaga este şantajabil?

Cătălin Predoiu: Pentru amândoi răspund: Dacă erau şantajabili, nu erau niciodată preşedinţi de partid, după părerea mea. N-ajungeau niciodată în această poziţie.

Î: Deci nici Victor Ponta nu este şantajabil?

Cătălin Predoiu: Nu. Până la proba contrarie, nu. Una este poziţia mea critică faţă de Victor Ponta, ca un prim-ministru catastrofal (...) şi alta e faptul că dânsul ar fi sau nu şantajabil. Nu cred că este şantajabil.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri