Cătălin Striblea: Cum se pregătește un nou caz Panait

Data publicării:
panait

Jurnalistul Cătălin Striblea analizează, într-o postare pe blogul său, cum vor afecta modificările aduse la Legile Justiției independența magistraților și procuorilor.

„Hai să punem degetul pe articolul care subminează justiția, după cum ne tot îndeamnă domnul Iordache. Ce este atât de rău încât să ne speriem de modificările propuse? Cei din stradă nu citesc și poate sunt dezinformați. Cam asta e teoria. Hai să vedem ce a construit PSD.

1. S-a schimbat articolul de lege care prevedea că procurorii sunt independenți. Adică nu mai apare cuvântul independent. Procurorii au fost trecuți sub autoritatea ministrului Justiției. Treaba este bizară câtă vreme în Constituție ei sunt trecuți la autoritatea judecătorească. Modificarea asta îi face pe procurori parte a puterii executive și în subordinea unui ministru politic.

2. În aceste condiții este neclar ce va însemna confirmarea dosarelor de către procurorul ierarhic superior. Cât și cum se va băga un procuror șef, la dispoziția ministrului justiției, într-un dosar al unui politician? Vă aduceți aminte de un cuvânt celebru al Rodicăi Stănoiu într-o ședință a PSD: ”când dăm drumul dosarului lui Băsescu?” V-ar plăcea ca să se reia povestea asta?

3. Apare o direcție de investigare a procurorilor și judecătorilor, deși în ultimii trei ani au fost nici 30 de cazuri cu magistrați. Faptele nu vor mai fi investigate de către DNA. O astfel de direcție a funcționat acum 20 de ani, iar procurorul Panait făcea parte din ea. De altfel, atunci când s-a sinucis ancheta un coleg. O să avem o direcție a cărei utilitate nu se știe, dar care va funcționa sub autoritatea ministrului Justiției. Pariul meu este că va fi asaltată cu plângeri. De ce să nu fie anchetată, de exemplu, procuroarea care îl anchetează pe Dragnea?”, scrie Cătălin Striblea.

Citește mai multe aici

Pe Cătălin Striblea îl puteți asculta de luni până vineri, de la 06:30 la 10:00, la matinalul de la Digi FM.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri