Sari la conținut

Bejinariu, păsuit în continuare. DNA a cerut aviz acum patru luni

Liviu Dragnea, președintele PSD și al Camerei Deputaților, a precizat că situația lui Eugen Bejinariu va fi discutată în prima ședință a conducerii Camerei. Un vot ar putea fi însă dat mult mai târziu. DNA a cerut din luna noiembrie 2016 încuviințarea începerii urmăririi penale a fostului secretar general din Guvernul Năstase, în dosarul de corupție „Microsoft 2”.

bejinariu crop

Întrebat luni, la Palatul Parlamentului, când va fi dezbătută și votată cererea DNA referitoare la urmărirea penală a social-democratului Eugen Bejinariu, Liviu Dragnea a răspuns: „La următorul Birou Permanent vom stabili data”.

La începutul lunii ianuarie, tot președintele Camerei Deputaților declara, referindu-se la solicitarea trimisă de DNA pe numele fostului membru al Guvernului Năstase: „când începe sesiunea în februarie, intră pe ordinea de zi”. Tot atunci, Dragnea spunea că deputații PSD vor vota „cum dictează conștiința”, dar că nu se va pune problema respingerii cererii procurorilor.

Cererea DNA privind începerea urmăririi penale a fostului secretar general al Guvernului Năstase trebuia să fie votată și pe 5 decembrie, dar ședința a fost suspendată din cauza lipsei cvorumului. Tot atunci, adică înaintea alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016, fostul lider al grupului PSD din Camera Deputaților, Marian Neacșu, declara că partidul i-ar fi cerut lui Eugen Bejinariu demisia. „Am avut o discuție cu domnia sa, până în acest moment nu este convins că este un gest bun pentru domnia sa să își depună demisia. Eu cred că este o datorie față de partid să facă acest lucru și o să îi cerem în continuare să demisioneze”, preciza Neacșu.

La rândul său, Bejinariu spunea că nu are de ce să demisioneze. „De ce să demisionez când acuzațiile de abuz în serviciu nu mi se par relevante, ținând cont că toate acele documente pe care le-am semnat alături de alți miniștri aveau toate avizele de la Ministerul Justiției, Consiliul Legislativ”, declara Eugen Bejinariu.

În dosarul „Microsoft 2”, fostul secretar general din Guvernul Năstase a fost acuzat de procurorii anticorupție de abuz în serviciu, deoarece, în perioada 2003-2004, când a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, ar fi iniţiat şi susţinut hotărârile de Guvern privind licenţele Microsoft pentru şcoli.

Prejudiciul produs statului prin contractele care au avut la bază hotărâri de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la aproape 67 milioane de dolari, sumă care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.

DNA a formulat cerere de încuviințare a urmăririi penale a lui Eugen Bejinariu pe 21 noiembrie 2016.