Cazul Dan Șova, o adevărată probă de creativitate pentru parlamentari

Data publicării:
PROTESTE IMUNITATE SOVA

Epopeea Şova continuă la Senat. Dacă luni lucrurile păreau clare: preşedintele Senatului trebuie să scrie şi să semneze documentul prin care parlamentarii îşi asumă votul prin care Dan Şova a rămas cu imunitate, marți, lucrurile s-au schimbat. Călin Popescu Tăriceanu a pasat Comisiei juridice responsabilitatea redactării acestui document cerut de CCR.

Luni, în plen, senatorii au decis că hotărârea în cazul Dan Şova trebuie redactată şi trimisă la Monitorul Oficial de către Călin Popescu Tăriceanu. Marți, şeful Senatului s-a răzgândit iar: a refuzat să îşi asume decizia şi a trimis problema în Comisia juridică.

„S-a luat decizia ca să însărcineze Comisia juridică cu redactarea textului acestei hotărâri care urmează să reprezinte materializarea deciziei CCR pe care urmează să o publicăm în Monitorul Oficial”, a anunțat Călin Popescu-Tăriceanu, președintele Senatului.

Timp de o oră, senatorii PNL şi PSD din Comisia juridică s-au contrazis în legătură cu modul în care trebuie să soluţioneze noua cerere.

Dacă liberalii au spus din capul locului că hotărârea trebuie să încuviinţeze reţinerea şi arestarea lui Dan Şova, social-democraţii au sustinut că documentul trebui să arate că, în urma votului din 25 martie, nu s-au întrunit condiţiile pentru solicitarea DNA.

„Această plasare de responsabilitate venită de la Biroul Permanent și dată Comisiei juridice e un abuz (...) Comisia juridică a avizat favorabil cererea DNA și, în conformitate cu Constituția României, votul din Senat a fost pentru avizarea solicitării venite din partea DNA”, a declarat senatorul PNL Alin Țișe.

„Eu vă propun să pornim de la redactarea acestui proiect de la materialul avut în plen”, a propus Ovidiu Donțu, senator PSD.

„Supuneți votului un proiect de hotărâre pe care tocmai – nu mai demult de ieri – plenul Senatului l-a respins”, a arătat senatorul Cătălin Boboc, președintele Comisiei juridice a Senatului.

„În decizia CCR se spune: obligația de a redacta hotărârea adoptată în ședința din 25 martie... – asta spune CCR! Ne-a băgat într-o fundătură din care nu putem ieși”, s-a plâns Ioan Chelaru, senator PSD.

S-au certat şi, în final, s-a votat. Varianta de marți sună astfel: Comisia juridică va trimite conducerii Senatului hotărârea în cazul Dan Şova, iar Biroul Permanent va decide dacă documentul va trece prin votul plenului sau dacă va merge direct la Monitorul Oficial.

Astfel, mingea e din nou în terenul conducerii Senatului.

Printre toate aceste discuții, a trecut o lună de când senatorii l-au apărat prin vot pe Dan Şova de cererea de arestare a DNA. Dan Şova a rămas cu imunitate pentru că votul a fost dat conform Regulamentului Senatului, şi nu conform Constituţiei.

Curtea Constituţională a obligat apoi Senatul să redacteze hotărârea care rezulta în urma votului şi să o trimită la Monitorul Oficial. Cazul a ajuns la CCR, la sesizarea preşedintelui, a CSM şi a PNL.  

Să presupunem că, până la urmă, hârtia va fi scrisă. Nu înseamnă, nici pe departe, că de-aici încolo lucrurile se clarifică: documentul ar putea ajunge în plen. Alte dezbateri, alt vot, alte tărăgănări.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri