Cazul Kelemen Hunor ia amploare. MAE ungar l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei la Budapesta

Data publicării:
kelemen hunor
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ungaria consideră inacceptabilă interdicția aplicată liderului UDMR Kelemen Hunor de intrare în Ucraina, iar MAE ungar l-a convocat pentru luni pe ambasadorul Ucrainei la Budapesta, a declarat pentru MTI Tamas Menczer, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei.

Kelemen Hunor Oradea CRU 090319
Scandalul interzicerii intrării liderului UDMR, Kelemen Hunor, pe teritoriul Ucrainei are ecouri la Budapesta. MAE ungar l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei

Preşedintele UDMR a declarat pentru agenţia ungară de ştiri MTI că s-a prezentat la graniţă cu un paşaport diplomatic, în care i s-a ştampilat interdicţia de intrare în ţară până pe 13 octombrie 2020.

Autorităţile ucrainiene au confirmat neoficial interdicţia de intrare în ţară a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, fără argumente suplimentare. Potrivit site-ului de ştiri index.hu, în baza de date a autorităţilor ucrainiene figura interdicţia de intrare în ţară pentru Kelemen Hunor. Decizia în aceste chestiuni se ia central, la Kiev, şi nu la punctele de trecere a frontierei. Cu toate acestea, Kelemen Hunor a fost ţinut la graniţă o oră înainte de a i se comunica interdicţia. Alte două persoane care îl însoţeau, şi-au putut continua drumul. Kelemen Hunor şi însoţitorii lui urmau să participe la festivităţile care marcau 30 de ani de la înfiinţarea Uniunii Culturale a Maghiarilor din Ucraina, scrie index.hu, potrivit corespondentului Digi24 la Budapesta.

Ambasadorul Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, spune, în schimb, că liderul UDMR a mai încercat să intre în Ucraina folosind un paşaport ungar şi a fost refuzat, iar interdicţia - care i-ar fi fost impusă din noiembrie 2017 - îi era cunoscută acestuia.

Nu am încercat să intru în Ucraina și nu am pașaport unguresc”, a declarat în replică, în exclusivitate pentru digi24.ro, preşedintele UDMR Kelemen Hunor, care a făcut publice documentele incidentului de sâmbătă

Kelemen Hunor nu a fost lăsat, sâmbătă, să intre în Ucraina. „Mi-au comunicat doar, pur și simplu, că nu pot intra în țară”, a anunțat el. Liderul UDMR a precizat că l-a informat pe ministrul român de Externe despre această situaţie, urmând să solicite explicaţii Ambasadei Ucrainei la Bucureşti.
.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri