Cazul Silaghi are precedente. Preşedintele a mai refuzat alte trei nominalizări pentru ministere

Data publicării:
Ovidiu silaghi-Mediafax Foto-Gabriel Petrescu-2

Ovidiu Silaghi este cel de-al patrulea ministru nominalizat care se loveşte de refuzul, cel puţin temporar, al şefului statului. Alți trei politicieni au pățit același lucru. Noricăi Nicolai șeful statului i-a reproșat faptul că mapa sa profesională, de pe vremea când era procuror, nu este imaculată.

Nominalizarea Noricăi Nicolai a dus la o dispută între președinte și premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, iar Curtea Constituțională a decis că șeful statului poate refuza desemnarea unui ministru o singură dată și numai motivat.

Un alt politician care a fost refuzat de șeful statului a fost Adrian Cioroianu. Tot în 2007, președintele a respins numirea lui acestuia în funcția de ministru de Externe, spunând că îi lipsește experința necesară pentru a conduce acest minister. După un interimat asigurat de premierul Călin Popescu Tăriceanu, acesta din urmă a luat decizia de remaniere a guvernului, prin înlocuirea miniștrilor membri ai Partidului Democrat.

Cel de-al treilea liberal refuzat de Traian Băsescu a fost Victor Paul Dobre. În martie 2006, premierul Tăriceanu l-a propus pe Dobre pentru funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul. Atunci, preşedintele Traian Băsescu i-a trimis o scrisoare lui Calin Popescu Tăriceanu prin care l-a anunţat că respinge numirea lui Victor Paul Dobre, solicitându-i să desemneze o altă persoană.

Traian Băsescu preciza că motivul a fost acela că liberalul îndeplinea o funcţie importantă în Ministerul Administraţiei şi Internelor, fiind responsabil de activitatea prefecţilor şi de coordonarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. În cele din urmă, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul a fost numit Mihai Voicu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri