Cazul Victor Ponta, dezbătut în Parlamentul European

Data publicării:
parlamentul european steagul romaniei - European Union 2014 - European Parliament

„România şi românii nu au nicio vină că au un premier care dispreţuieşte justiţia şi se ascunde în spatele imunităţii parlamentare. Am ajuns să discutăm despre România în comisia LIBE pentru că Victor Ponta și majoritatea sa parlamentară atacă justiția, atacă instituțiile statului și vor să schimbe Codul penal și Codul de procedură penală așa, dintr-o dată”, a spus Monica Macovei.

Monica Macovei a amintit că, în Mecanismul de Cooperare și Verificare, Comisia Europeană precizează că „din Guvern trebuie să facă parte oamenii cei mai integri”.

„Din acest punct de vedere avem o problemă cu faptul că nu se ridică imunitatea”, a spus ea.

Cu privire la cele 23 de proiecte de lege care vizează modificarea celor două coduri, Monica Macovei spune: „Sunt inițiative parlamentare, toate venite din partea puterii, toate încearcă să oprească investigațiile”.

„Cazul premierului se referă la un dosar din 2006, 2007, care a fost închis în 2012 în glorioasa guvernare Traian Băsescu și pentru aceste argumente, plus asocierea cu ziua moțiunii de învestitură (se referea la moțiunea ce cenzură, n.r), probabil Parlamentul român a decis să nu ridice imunitatea”, a fost răspunsul socialistului Victor Boștinaru.

„Regret că încă un război politic se desfășoară cu aceiași inițiatori. Inițiatorul acestei noi discuții are o credibilitate politica discutabilă. În octombrie 2012 vorbea de un milion și jumătate de voturi fraudate, DNA confirmă 70 de persoane implicate în dosarul de la referendum”, a mai spus europarlamentarul.

Un alt eurodeputat român, Cristian Bușoi, din partea PPE, același grup de care aparține Monica Macovei, a spus: „În mod normal, Parlamentul nu ar trebui să blocheze cercetarea în cazul unui înalt demnitar. Sunt mâhnit de situaţia dificilă a României, pentru că majoritatea a refuzat să permită justiţiei să-și continue investigaţiile, de refuzul premierului de a demisiona”.

S-au făcut progrese importante, mai ales în ultimii doi ani, dar nu am ajuns în punctul din care lucrurile sunt ireversibile. Ceea ce nu apreciez deloc este faptul că în acest moment asistăm la o confruntare deschisă între două dintre puterile statului, Parlamentul şi sistemul judiciar. În special faptul că se critică reciproc în presă - şi asta nu este bine pentru niciuna dintre puterile statului. Şi sper că acest lucru va fi înţeles de toată lumea din România. În acelaşi timp, este de domeniul evidenţei că sistemul judiciar este perfect capabil să funcţioneze la toate nivelurile şi nu există niciun motiv de a se abţine de la acest lucru”, a spus Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene.

Dacă se ia o decizie cu privire la ridicarea imunităţii, acea decizie trebuie să se bazeze pe aceleaşi criterii pe care şi ceilalţi cetăţeni sunt judecaţi în momentul în care sunt aduşi în faţa justiţiei. Nu ar trebui să existe nicio diferenţă la nivelul aplicării legii în cazul în care un cetăţean este membru al Parlamentului”, a adăugat el.


În comisia pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne a legislativului european a avut loc o dispută între europarlamentarii Monica Macovei, din grupul Popularilor Europeni și Victor Boștinaru, din grupul social-democraților.

Liderul Grupului PPE, Manfred Weber, a cerut, la începutul acestei luni, ca situaţia premierului Victor Ponta, faţă de care s-a cerut începerea urmăririi penale, să fie discutată în Parlamentul European.

„Situaţia din România este îngrijorătoare. Este inacceptabil că PSD vrea să blocheze cercetările. Direcţia Naţională Anticorupţie trebuie lăsată să investigheze spre a aduce lumină în cazul acuzaţiilor grave aduse lui Ponta”, a declarat atunci Manfred Weber.

Potrivit Mediafax, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a propus ca subiectul să fie discutat în comisia de specialitate (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne), precum şi în Conferinţa liderilor grupurilor parlamentare, înainte de a fi discutat în plen.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri