CCR a avizat referendumul cu pragul de prezență de 30 la sută

Data publicării:
sala CCR ccr ro 1-3

Judecătorii CCR au menținut astfel decizia din vară, când au fost sesizați de PDL.

Decizia este obligatorie, iar după redactare și publicarea în Monitorul Oficial, șeful statului trebuie să promulge legea, în termen de zece zile. După acest termen, pragul de prezență pentru validarea unui referendum va fi de 30 la sută din totalul celor de pe listele de alegători, prag care se aplică la un an de la intrarea în vigoare a actualei legi.

În 23 octombrie, CCR nu au putut ajunge la o decizie în cazul acestei sesizări, din lipsă de cvorum

Judecătorii din cauza lipsei cărora nu s-a putut ține ședința de azi a Curții Constituționale a României sunt doi dintre cei trei numiți de Traian Băsescu - Petre Lăzăroiu și Daniel Morar, și Iulia Antoanella Motoc, membru al CCR din 2010, când a fost desemnată de Senat, la propunerea PDL şi a grupului independenţilor, candidatura fiind asumată de UNPR.

Prin absența lor, cvorumul nu a fost atins și nu s-a putut lua o decizie față de sesizarea președintelui privind neconstituționalitatea Legii referendumului, astfel că s-a amânat pentru a fi discutată azi.

Decizia vine în contextul în care CCR s-a pronunțat deja o dată asupra sezizării de neconstituționalitate, depusă de PDL, pe care a respins-o în luna iunie.

În iulie, președintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea legii, însă Camera Deputaţilor a respins cererea șefului statului.

Sesizarea președintelui la CCR era ste măsura pe care o putea lua înaintea promulgării legii ajunse la Cotroceni.

Hotărârea luată atunci a fost că este constituţională scăderea pragului de prezenţă la referendumuri de la 50 la 30 la sută, dar numai în măsura în care nu se aplică timp de un an de la intrarea în vigoare.

Preşedintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, şi judecătorii CC Daniel Morar şi Ştefan Minea susţineau, în opinia separată la motivarea deciziei pe Legea referendumului, că reducerea cvorumului este neconstituţională, dar şi că CC nu se poate substitui Parlamentului amânând aplicarea unei legi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri