CCR analizează mâine constituționalitatea statutului parlamentarilor

Data publicării:
ccr 20curtea 20constitutionala 20ciocanel 20ccr 20ro-51664-1

Curtea Constituţională dezbate, astăzi, sesizarea PDL şi PPDD de neconstituţionalitate a modificărilor aduse Statutului parlamentarilor referitoare la majorarea de la 15 la 45 de zile a termenului în care un ales poate contesta un raport al ANI în cazul unei decizii de incompatibilitate.

Grupurile parlamentare ale PDL au decis să conteste la Curtea Constituţională statutul deputaţilor şi senatorilor, pe motiv că prevederile votate miercuri de plen au „mari defecte de constituţionalitate”, a anunţat senatorul Mihai Răzvan Ungureanu.

Statutul parlamentarilor a fost adoptat cu 298 de voturi pentru, 36 de abţineri din partea UDMR şi 101 voturi împotrivă. Partidul Democrat Liberal a fost cel care s-a opus, ei respingând statutul şi în prima formă.

45 de zile în loc de 15

Prevederea referitoare la incompatibilitate a fost motivul pentru care preşedintele Traian Băsescu a trimis Statutul aleşilor înapoi în Parlament pentru reanalizare.

Iniţial, în statut se prevedea că un senator sau un deputat are la dispoziţie 15 zile să atace în instanţă decizia inspectorilor de integritate. În caz contrar, şi-ar fi pierdut automat calitatea de parlamentar. Ulterior, liberalii au propus ca un parlamentar care nu atacă decizia să rămână în funcţie.

Ulterior, social democraţii şi liberalii au discutat acest aspect în cadrul unei întâlniri şi au căzut de acord asupra prelungirii de la 15 zile la 45 de zile a termenului în care parlamentarii pot ataca decizia ANI. Dacă aceasta nu este contestată în instanţă, parlamentarul găsit incompatibil îşi va pierde automat funcţia.

Cererea preşedintelui şi discuţiile de după

Pe 4 februarie, preşedintele Traian Băsescu a retrimis statutul senatorilor şi deputaţilor în dezbatere, motivând că un parlamentar incompatibil poate, practic, să îşi păstreze funcţia în baza noilor prevederi. În cererea de reexaminare a legii, şeful statului cere legislativului să rezolve această problemă şi să dea Agenţiei Naţionale de Integritate puterea necesară aşa încât, dacă un parlamentar este declarat incompatibil, acesta să îşi piardă imediat funcţia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri